Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Пентагонът отрече да е давал на Украйна толкова далекобойни оръжия за атаки

dronГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 9. август прогърмяха експлозии на военното летище край Новофедоровка в Сакски район на окупирания от Русия Крим. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че пожарът в авиобазата Саки е причинен от детонация на няколко самолетни снаряда. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е загубила 9 военни самолета на летището, но отрече в тази акция да са замесени ВСУ. После Planet Labs

публикува сателитни снимки, които доказват това. А вчера и Пентагонът се застрахова, че Съединените щати не са давали на Украйна никакви оръжия, с които тя да може да нанесе такъв удар.

„Съединените щати не са дали на Киев никакви оръжия, които биха могли да нанесат удар по летището в Саки в Крим“, обяви Джеф Селдин, кореспондент на „Гласът на Америка“, цитирайки представител на Пентагона.

Така. Остава възможността военният аеродром да е бомбардиран от извънземни нашественици от съзвездието Кентавър. Но вероятността за това е Х на 56-та степен. Очевидно е, че някоя от трите страни икономисва от истината. Да, за руснаците е по-безболезнено да излъжат, че сами са подпалили военни складове, които са направили после „бум“. Отколкото да признаят, че Киев притежава мощни далекобойни оръжия. А защо му е на Зеленски да лъже? Може би, защото руснаците се кълнат, че ако Украйна атакува „изконна руска територия, като Крим“, те ще пуснат ядрените демони от силозите. Малко вероятно е американците да лъжат. Тогава остава възможността военното летище да е атакувано с нисколетящи бойни дронове, управлявани от партизани, или по-скоро от украинска диверсионна група, действаща на територията на Крим. Във всеки случай, на руските окупатори и колонизатори им стана горещо под краката и те панически напускат спорния полуостров.

Междувременно, ВСУ са бомбардирали и разрушили автомобилния мост над язовир Нова Каховка, той вече е неизползваем. Украинската авиация е нанесла 5 удара по опорни пунктове и струпвания на въоръжение и техника в Бащански, Бериславски и Херсонски региони. Унищожени са 46 руснаци, 15 единици бронирана, инженерна и автомобилна техника. Общо руските загуби в жива сила възлизат на 43 400 души, 427 самолети и вертолети, 1850 танка и 416 БТР-а.

По последна информация почти всички затворници от двете руски колонии, вербувани от ЧВК "Вагнер" за войната в Украйна вече са на оня свят. За това свидетелства руското опозиционно издание „Важни истории“. Става дума за близо 200 убити. Цитират се свидетелства на близки на затворници от петербургската ИК-6 "Обухово" и от ИК-7 „Панковка“ (Велики Новгород) Информацията за смъртта на новобранците се обсъжда от затворниците на колонията. Според тях, само двама са оцелели, и двамата са в болница: единият е в кома, а вторият е останал без крака.

Участието на пленници във войната наскоро беше потвърдено и от руската пропаганда. По "Русия 1" показаха фрагмент от изданието на "Бесогон ТВ", в което Никита Михалков говори за „героично загиналия“ на 14. юли затворник от ИК-7 "Яблоневка" (Санкт Петербург) Константин Тулинов. Според пропагандистите, Тулинов е бил помилван посмъртно, и е приравнен на участник във военните действия, а обещаните пари са изплатени на близките му.

 

 krifrgt

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n