Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Евразия трябва да се простира от Лисабон до Владивосток. Но засега се спъва в Днепър и пада по нос

odjkeМартин ТАБАКОВ

Макар и в различна позиция, Владимир Путин вече е бил в тази ситуация. Като офицер от КГБ, изпратен в Дрезден през 1985 г., той вероятно е имал две назначения, ако се съди по допълнителни индикации, свързани с профила на въпросния германски град по това време. Иначе Дрезден не беше особено интересно място за развитие на съветския шпионаж. Но с две големи изключения. Първо, този

източногермански град беше една от точките на контакт между комунистическата фракция на Червената армия, която участваше в терористични действия срещу Западна Германия, и КГБ. Второ, най-големият завод за електроника в Източна Германия, VEB Kombinat Robotron, се намираше в Дрезден. Като такъв, той често е посещаван от западни бизнесмени и инженери, работещи в областта.

Междувременно, Съветският съюз изпитваше хронични проблеми със собствената си електроника. Оттук и развитието на индустриалния шпионаж, който Кремъл практикува не само срещу западните страни, но и срещу сателитните държави на Москва. За целта имаше помещения в Дрезден, където КГБ предоставяше момичета безплатно, за да забавляват гостите, изпратени от Запада, всички „оперативно интересни“ лица – или със знанието си, или с връзките си, или и двете. Документацията за случилото се между четирите стени впоследствие е използвана срещу замесените лица. Изнудването остава един от основните механизми за оказване на натиск и в резултат на това развиване на сътрудничество със зависим човек. Услугите имат такива приеми днес.

Нищо от това, разбира се, няма да бъде включено в официалната биография на Владимир Путин.

Но историята, както знаете, обича да се повтаря. Десетилетия по-късно Владимир Путин, този път вече не като офицер от КГБ, а като президент на Руската федерация, отново се изправя пред технологичен проблем. Шест месеца след нахлуването в Украйна, Русия се задушава от сериозен технологичен дефицит, съобщи вчера Politico. Според авторите на материала, става дума за липсата на различни микросхеми у Москва, включително полупроводници, трансформатори и др. От друга публикация, но преди няколко месеца, стана ясно, че именно поради тази причина руснаците трябвало да инсталират в ракетите си полупроводници от западни домакински уреди (хладилници, перални). Но в този случай Politico също изважда списък с всички тези чипове, чието придобиване е приоритет за руската оръжейна индустрия. Сред най-важните са чипове както за $7 (88E1322-A0-BAM2I000, производство на Marvell), така и по-скъпи от $800 (EP2AGX65DF25I5G, производство на Intel).

Но проблемът за руската страна не е цената на тези чипове, а фактът, че техните производители са предимно американски компании. С малки изключения – японски, немски и тайвански – по-голямата част от електрониката в тази индустрия, от която руската оръжейна индустрия се нуждае, идва от Съединените щати. След налагането на санкциите срещу Кремъл вносът на чипове с некитайски произход в Русия рязко намаля. И това толкова се отразява на производството на руски снаряди и ракети, че не може да компенсира разходите им срещу Украйна. Поради това Москва трябва да направи две неща. Първото е да се използват в бой все повече стари съветски боеприпаси, чиято пригодност и характеристики са спорни и рисковани. Второ, да се внасят оръжия и боеприпаси от други страни (например дронове от Иран и артилерийски снаряди от Северна Корея, но колко надеждни са те е друг въпрос).

Именно чиповете са “мозъкът” на военната техника. От тях например зависи “пъргавината” и точността на една крилата ракета. По-рано тази година доклад на британския мозъчен тръст RUSI и Ройтерс разкри, че повече от 600 компонента със западен произход са открити в руски оръжия и военни системи, заловени в Украйна. В руската крилата ракета 9M727, която се счита за една от най-модерните от тях, да речем, са открити 31 чуждестранни компонента, включително произведени от американските компании Texas Instruments и Advanced Micro Devices. Всъщност западните елементи, широко използвани от Русия, са изключително стари, тъй като износът на нова електроника изисква лицензи, които Русия, особено след агресията срещу Украйна, не получава. Но продължаващата зависимост на Москва от тези чипове означава, че тя все още не е преодоляла недостига на електроника.

От тук нататък Кремъл има няколко възможности. Една от тях е вносът на чипове от Китай. Друга е да продължи да придобива западни компоненти, но през трети страни. Последната възможност е продължаващият индустриален шпионаж. Но нито един от тези варианти не е “чист” и не може да бъде дългосрочно решение, което да отговаря на нуждите на руския военно-промишлен комплекс. Ако СССР загуби Студената война заради разбитата си икономика, Руската федерация очевидно преживява подобен шок заради технологичната си изостаналост. Ще бъдат ли технологиите за Русия това, което беше икономиката за СССР? Очевидно, Москва има и тогава, и сега общ недостатък: прекалено много идеолози и малко технолози. По един или друг начин Украйна вече обезсмисли различни митове, свързани с Русия на Путин, включително възможностите на военно-промишления сектор на Кремъл.

Всъщност, през изминалата 2021 г. именно в Дрезден германската инженерна и технологична компания откри нов завод за полупроводници, който трябва да обслужва 5G технологията. Бъдете сигурни, че и сега някой наследник на руския президент в службите на Кремъл внимателно монтира видеонаблюдение в стая в града, в която КГБ/ФСБ нетърпеливо чакат някой пиян немски или американски инженер да сложи ръка на бедрото на една дама, услужливо предоставена за негова компания.

И ако световната пролетарска революция не се случи, то и перспективите пред новата глобална утопия на Кремъл, евразийския проект, не изглеждат особено оптимистични. Същият, знаем, трябва да се простира от Лисабон до Владивосток, но засега се спъва в река Днепър и пада на нос. Включително и заради невъзможността на имперския проект на Путин да създаде микрочип за $7.

 

-------------------------------------------

Предишната публикация на този анализ е в News.bg

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n