Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Арменците са убедени, че Кремъл е предал интересите им в сделка с Анкара

pashiЮрий ПАНЧЕНКО

В нощта на 13. септември се случи събитие, което мнозина очакваха след 24. февруари и особено когато стана ясно, че Руската федерация затъва все повече във войната срещу Украйна. Оттогава стана ясно, че рано или късно Русия ще бъде изправена пред труден избор - един от съюзниците ѝ ще бъде нападнат и няма повече възможности да помогне. И сега това се случи в Южен Кавказ, където Азербайджан започна да

обстрелва Армения - страна, която е член на ОДКС, аналог на създаденото от Русия НАТО. Първият ден от конфликта показа, че Армения може да разчита на помощта на своя съюзник. И това може да има дългосрочни последици. Както в отношенията между Ереван и Москва, така и за други съюзници на Руската федерация.

Атаката срещу Армения

Според доклади на Министерството на отбраната на Армения, обстрелът е започнал около полунощ - азербайджанската армия е започнала да обстрелва арменски позиции с артилерия и миномети. Известно е, че обстрелите са продължили през целия ден, въпреки че през втората половина интензивността им е намаляла. От сутринта на 14. септември обстрелът продължава.

Новото обостряне беше очаквано. През цялата предходна седмица Министерството на отбраната на Азербайджан обвиняваше арменските военни в провокации, по-специално в миниране на позициите и комуникационните пътища на азербайджанската армия. Освен това, това далеч не е първият въоръжен конфликт между страните след края на втората карабахска война. Включително – и с използването на артилерия.

Споразумението за прекратяване на огъня, подписано през 2020 г. с посредничеството на Владимир Путин, не сложи край на войната. Заслужава да се отбележи, че конфликтът между Азербайджан и Армения премина във фаза на ниска интензивност. Сегашният конфликт обаче е значително по-различен от всички предишни.

Първо, броят на жертвите. Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи за смъртта на 49 арменски войници. Подобен брой жертви от своя страна има и Азербайджан (50). Само този факт прави настоящата ескалация най-голямата от края на войната през 2020 г.

Има обаче и друга, още по-важна разлика.

Досега сблъсъците между страните се водят или на територията на Нагорни Карабах (т.е. де юре на територията на Азербайджан), или на недемаркираната граница между кавказките страни. Този път обект на агресия станаха редица арменски градове и села. Въпреки че се намират близо до границата, нито едно от тези селища не е спорна територия.

И съответно става дума за пряка атака на територията на Армения. Азербайджан се въздържаше от подобни стъпки дори по време на войната през 2020 г. Включително – за да не се даде повод на Руската федерация за намеса. Сега обаче тази "червена линия" вече не съществува.

Тактики за натиск

Защо Баку стигна до нова ескалация? Тази стъпка напълно съответства на стратегията за действие на Азербайджан след победоносния край на войната през 2020 г. Въпреки възстановяването на контрола над повечето територии, загубени през 90-те години, Азербайджан не е решил въпроса за самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах. Подписаният договор не съдържа нищо по този въпрос, което позволява на страните да тълкуват този документ диаметрално противоположно.

Затова от самото начало Азербайджан, като победител, започна да оказва натиск върху Армения, принуждавайки я да изпълни споразумението в най-благоприятните за Баку тълкувания. По-специално, многобройните сблъсъци на границата бяха насочени предимно към получаване на предимство по време на нейното демаркиране. И съвсем наскоро, през август, Азербайджан отиде по-далеч, принуждавайки Армения преждевременно да промени маршрута на комуникация с Нагорни Карабах.

За да принуди Ереван да направи тази отстъпка, Азербайджан прибягна до военна ескалация в Карабах, игнорирайки руските „миротворци“ в региона съгласно споразумението от 2020 г. Този натиск проработи, така че не е изненада, че Азербайджан сега е нетърпелив да продължи напред. Въпреки че Баку все още не е обявил новите си искания, основните са известни отдавна.

Азербайджан настоява за разоръжаване на "Армията за отбрана" на Карабах (която смята за арменски войски, които нямат право да бъдат на негова територия), както и създаването на "Зангезурския коридор" - транспортна артерия на територията на Армения между основната част на Азербайджан и Нахичеванската автономна република, която е азерски ексклав. Трябва да се отбележи, че Баку настоява транзитът през този коридор да се осъществява без контрол от страна на Армения.

Изпълнението на тези искания ще позволи на Азербайджан да се приближи много близо до ликвидирането на самопровъзгласилата се република на карабахските арменци. Първо, евентуалната загуба на защита трябва да насърчи жителите на региона да го напуснат. И второ, Лачинският коридор, който Армения беше принудена да изостави, не е просто магистрала. Това е и газопровод, и електропровод - всичко, което позволява на карабахските арменци да се чувстват независими от Азербайджан.

Сега ще бъде много по-трудно. За да получи доставки на енергийни ресурси от Азербайджан, регионът ще трябва да признае азерската юрисдикция. В крайна сметка през 2025 г., когато изтече мандатът на руските „миротворци“, Баку спокойно ще може да откаже удължаването му.

Слабост на Руската федерация

или "предателство"?

Може ли Руската федерация да защити своите съюзници? И ще го направи ли? Тези въпроси бяха обсъдени веднага след 24. февруари, когато стана ясно, че Русия ще насочи всичките си резерви към войната срещу Украйна, оголвайки максимално тила си. По едно време, за да предотврати нападение на своя територия, Армения се съгласи да постави руска военна база на своя територия. Но когато дойде този момент, руската военна база в Гюмюрджина обяви бойна готовност - и това беше всичко.

В крайна сметка, никой не знае колко боеспособен е сега руският контингент в Армения, след като част от военните и техниката бяха спешно изтеглени за войната срещу Украйна. В същото време Армения е член на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), аналог на НАТО, създаден от Руската федерация. Правилата на ОДКС предвиждат колективен отговор на всички членове на организацията в случай на нападение срещу един от тях. Дълго време Армения се опитваше да задейства тази норма поради действията на Азербайджан. Но нито войната в Карабах, нито граничните сблъсъци станаха основателна причина за ОДКС да активира нормата за колективна отбрана. И това въпреки факта, че през януари ОДКС за първи път приложи тази норма, като изпрати войски в Казахстан, за да помогне за потушаването на масови протести. Това показва, че за ОДКС политическата целесъобразност винаги е по-важна от буквата на устава. Но сегашната ситуация е наистина особена - ще бъде много трудно просто да се заяви, че няма основания за използване на колективна отбрана.

Но ОДКС (а де факто – Руската федерация)

се справи и с тази задача.

На извънредно заседание на съвета на тази организация беше взето решение „да се изрази загриженост“ и „да се покани генералният секретар да отиде в зоната на конфликта, за да подготви доклад за държавните глави“. Впоследствие ОДКС уточни: въпреки факта, че Руската федерация и Беларус уж са били решени да изпратят военен контингент, за да спрат „провокациите на азербайджанската армия и нейните покровители от Турция и страните от НАТО“, други страни (етнически близки до Азербайджан - Казахстан, Киргизстан и Таджикистан) са блокирали това решение, заявявайки, че този конфликт трябва да бъде разрешен само "политически и юридически".

Това не е първият случай, когато членове на ОДКС се осмеляват да блокират решение, подкрепено от Руската федерация. И това ни принуждава да гледаме на тази история като на параван: Русия просто няма сили да се изправи срещу Азербайджан и неговия съюзник Турция. Арогантността обаче не позволява на Руската федерация да признае това директно.

Тази позиция на „основния съюзник“ е в рязък контраст с действията на западните страни, които подкрепиха Армения в този конфликт, по-специално Франция изнесе този въпрос на заседание на Съвета за сигурност на ООН. А ЕС призова Армения и Азербайджан да се върнат на масата за преговори и изпрати свой специален представител в двете страни. Това допълнително унищожава остатъците от проруски настроения в Армения.

В същото време в Армения се разпространява мнението, че не става въпрос просто за неспособността на Руската федерация да изпълни съюзническите си задължения. А за тайно споразумение между Москва и Анкара, според което в замяна на подкрепа при заобикаляне на западните санкции, Москва се е съгласи да предаде своя съюзник. А това допълнително влияе върху отношението на официален Ереван към Руската федерация и готовността да търси нови съюзници.

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n