Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Служебните запретнаха ръкави да сбъднат стария мерак на Радев

pkydteГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Шведските изтребители „Грипен“ и френските изтребители „Мираж 2000“ стават фаворити за замяна на настоящите български изтребители МиГ-29. Първоначално като временно решение, докато бъдат доставени закупените от САЩ чисто нови изтребители F-16 block 70. По-късно обаче една от двете платформи може да стане основа за диверсификация на българските ВВС, смятат генералите. В петък пристигна френската

делегация, а на 20. септември се очакват и представители от Швеция, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Делегациите пристигнаха, след като правителството, назначено от президента Румен Радев, се обърна към Швеция и Франция за търсене на бойни самолети под наем или лизинг за временно ползване. Такива варианти за замяна на МиГ-29, чийто ресурс изтича в края на 2023 г., търси и правителството на Кирил Петков. По това време обаче преговори се водят само със САЩ и Холандия, и то само за самолети F-16. Обяснението на екипа на тогавашния министър Драгомир Заков беше, че за взетите под наем изтребители също трябва да бъдат обучени пилоти, които да управляват новите машини. Ако е F-16, впоследствие пилотите ще се прехвърлят на новите самолети, когато пристигнат.

Въпреки това, според генералите се очаква шведи и французи да предложат изгодни условия, при които временно наетите самолети да станат наша собственост и така ВВС да разполагат с повече от една бойна платформа. Досегашният подход на Министерството на отбраната е да се заменят първо МиГ-29, а след това и бомбардировачите Су-25 само с един тип многоцелеви бойни самолети, за да се опрости и поевтини поддръжката на техниката на ВВС.

Шведските изтребители Gripen бяха фаворит за новия изтребител на ВВС през 2017 г. при първото служебно правителство, назначено от Румен Радев. Тяхното предложение беше предпочетено пред закупуването на F-16. Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов преразгледа това решение, отмени търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 милиарда лева за осем чисто нови Ф-16.

„Mirage 2000“ е френски боен самолет, произвеждан от 70-те години на миналия век. Те обаче са много по-скъпи за експлоатация от шведските и американските самолети. Тази година Франция обяви извеждането от експлоатация на този тип изтребители.

Първоначално търсенето на резервни самолети се наложи поради забавянето на производството на 8 чисто нови изтребителя F-16, поръчани от България. Те трябваше да пристигнат в началото на 2024 г. Въпреки това, доставката беше отложена за 2025-2026 г. поради проблеми с доставката на части за производството им по време на пандемията от COVID.

Руската инвазия в Украйна по-рано тази година и последвалите санкции срещу Москва оставиха руския производител на самолети неспособен да обслужва МиГ-29. При третото правителство на Бойко Борисов беше сключен договор с РСК-МиГ за ремонт и поддръжка на бойна авиация, за който платихме над 80 милиона лева.

„За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да пристигнат и влязат в експлоатация първите изтребители F-16, се разглеждат варианти. Едната е да продължи експлоатацията на МиГ-овете, а другата е да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Все още чакаме отговори от САЩ и Израел”, обясни вчера министър Димитър Стоянов. Исканията към САЩ и Израел се отнасят за F-16.

Успоредно с търсенето на резервни самолети се водят преговори с Полша за закупуване на 2 двигателя МиГ-29 и ремонт на още 6, обясни Димитър Стоянов. Той очакваше и делегация от Полша да преговаря по тази тема.

„Два двигателя ще бъдат закупени веднага, а останалите шест ще бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Финансовият ресурс е точно разпределен – над 40 милиона“, каза още служебният министър.

Стоянов не спомена за това, когато България трябваше да отговори на американската оферта за закупуване на още 8 изтребителя F-16 от САЩ. Тя вече бе поискана от първото служебно правителство на Стефан Янев през 2021 г. Оферта за около 2,3 милиарда лева дойде в края на управлението на Кирил Петков. Тя обаче беше задържана заради въпроси на генерали от ВВС към американците. Ако България не отговори до 1. ноември, офертата няма да важи, предупреди бившият министър Драгомир Заков. Според него, според новото споразумение САЩ ни предлагат повече оръжия и компенсация за забавянето на първите осем изтребителя под формата на оръжия.

Вместо коментар: Абе грипенци, стига сте се моткали, ами давайте да подписваме договора. Колкото повече, толкова по-добре. Вече ни писна Руменчо да хленчи и да ни пили нервите! С какво толкова са известни шведите от „Грипен“ /SAAB/ по света? Не толкова с качествата на самолетите си, колкото с това, че дават хубави комисиони. Давайте по-бързичко, че сега „Газпром“ като ни спря кранчето, хората останаха на едната заплата и се поизнервиха. Дайте ни по някоя бяла парица за сигурни старини и да отиваме да гушим гъски на село…

 

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n