Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Радев чрез своите служебни матрьошки се готви да захлеби, подписвайки 10-годишен газов договор. Без да има право

cedeswИлиян ВАСИЛЕВ

Непрофесионализмът на енергоминистъра и запознаващата се в движение с природния газ шефка на Булгаргаз и блондинка Деница Златева не престава да поразява с мащабите си. Светкавичната реакция на президента в тяхна подкрепа ни известява, че всичко това става с негово одобрение и надзор. Първо, за газовия търг до края на годината. Вероятността да постигнат по-добра цена от офертата на Шениър

/ТТФ минус 30/ е нищожна, защото тя беше постигната като част от политическата договорка между САЩ и ЕС. Участниците в бъдещия търг за доставки за ноември и декември нямат никакви задължения да се съобразяват с тези договорености, нито могат да се възползват от тях. Мога да се обзаложа, че доколкото доставките ще бъдат с репер европейски борси, няма как да се постигне по-добра цена спрямо американските борси. В момента цената на Хенри Хъб е 26 евро/МВтч, до България става 65-70 евро/МВтч. На Ти Ти Еф е 165 Евро/МВтч. Де е Киро на кирия?!

В тази част на търга за доставка Радев и енергоминистъра трябва да бъдат подведени под отговорност за отказ от изгодната сделка с Шениър и за нанесени щети. И това е реално - умножете тези 140 милиона кубически метра обявени за внос за ноември, /това е точно танкера от Америка, който отказахме/, умножете по разликата в цената по-горе /ако приемем оптимистичния вариант за разликата между американски и европейски газ, защото стигаше и до 270 евро/МВтч/. И така ще се получи цифрата от 147 милиона евро щета. Само за един месец! Това, според Румен Радев, е „неефективна практика“. Вероятно ефективността трябва да се мери на ниво лична, а не обществена изгода.

Имам елементарен въпрос - щом обявяват търг за ноември, значи са решили проблема със слотовете, който изтъкваха като причина да не вземат американския газ. Не се ли усещат колко кънтят с глупостта си? Значи слотовете никога не са били проблем?! Това, което твърдяхме доста хора.

По отношение останали два търга - буди абсолютно недоумение защо изобщо временни юнаци се занимават с дългосрочни 10-годишни договори за доставка на природен газ. Разбирам, че Радев е много амбициран да остави своя отпечатък и да действа стратегически, но с тези темпове на нанасяне на щети е по-добре изобщо да не се произнася по темата.

Шестмесечният срок за край на процедурата по дългосрочния договор - до март 2023 година крие скрито послание или по-скоро разчет, че няма да може да бъде съставено редовно правителство и така Радевите служебни правителства ще управляват до края на март 2023 година - тоест периода, в който трябва да се избере доставчик на природен газ за следващите десет години - до 2034. Хайде сега се опитайте да отгатнете дали и под каква форма ще участва Газпром.

Уж служебен кабинет, а той човекът иска да захлеби с 10-годишен договор! Стратегия щели да реализират… Да напомня, служебните юнаци нямат никакви права да ангажират държавата и държавните компании с дългосрочни договори. По никакъв начин.

И как точно си мислят, че Газпром ще се яви на търг? Или пък която и да е компания от големите играчи и доставчици на газ. Примерно азерите? Или Шениър, Семпра и т.н. онези, които за да ти доставят газ трябва да ходиш на място в САЩ да се договаряш. Именно за да получиш изгодните цени.

Но така е когато желанията силно надвишават възможностите и когато нямаш понятие от газов пазар. Да, беше време когато пазарът беше на купувачите и цените бяха под 4 евро за МВтч. Това приключи отдавна. При тази криза, саботажите на Газпром и стратосферните цени, условията вече се диктува от продавачите - недостиг на предлагането.

Президентът сериозно се изживява като изпълнителна власт и свиква с това. Много хора имат изгода от спънат парламент, за да реализират идеята за полупрезидентска република. И очевидно го постигат. За наша сметка.

 

--------------------------------------

Заглавието е от редакцията

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n