Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Жан-Клод Кариер и режисьорът Георги Балабанов ще представят филма си „Досието Петров”

dosietoГБ

Знаменитият френски сценарист и носител на тазгодишния специален „Оскар” за цялостно творчество Жан-Клод Кариер ще представи у нас съвместния си филм с българския режисьор Георги Балабанов, който от години живее във Франция.„Досието Петров” ще открие през март новото издание на София Филм Фест.

Лентата разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов.
Бляскавата му кариера започва като писател в края на 50-те години и скоро след това Жан-Клод Кариер става един от най-високо ценените драматурзи в киното. Той е човекът, създал сценариите за филмовите шедьоври на Бунюел „Дневникът на една камериерка”, „Този неясен обект на желанието” и „Дневна красавица”. По негови сценарии са заснети близо 130 кинотворби, тв филми и сериали. Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n