Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Като тръгвам на мисия, вземам със себе си вода, мед, АК-47 и 4 гранати, признава Руслан от Мариупол

okwsjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

52-годишният Руслан Пустовойт с боен псевдоним „Паяка“ споделя, че е станал офицер от военното разузнаване на Въоръжените сили на Украйна по три основни причини. Заради любовта към спорта. Заради увлечението си по съветския блокбъстър "В зоната на особено внимание" в младостта си. Заради фрактура, получена при събитията в Киев в края на 2013 г. Когато познати мариуполски бандити го извикали да

разпръсне Майдана, той казал, че ще отиде да го защити.

„Гледах филма „В зоната на специално внимание“ милион пъти и казах, че определено ще стана парашутист“, спомня си Пустовойт. Мислите и желанията се материализират през 1989 г., когато е приет на служба във ВВС на Литовската ССР. Освен това в Хайжунай, където е снимана голяма част от любимия му филм за парашутистите.

От 2014 г. Руслан Пустовойт е преминал боевете за Савур-Могила, Иловайск и Широкине. Той се бие от самото начало като част от Украинския доброволчески корпус, а след това се присъединява към редиците на Въоръжените сили на Украйна. Веднъж той заловил осем врагове наведнъж.

По време на руско-украинската война Паякът е раняван три пъти, последното е от това лято. Но винаги се връща на фронта. Сега той продължава да освобождава района на Херсон. В интервю за "Украинска Правда" Руслан разказва какво прави, когато отиде на мисия, как ще действа при заплаха от залавяне, каква е ролята на човека и специалната техника в разузнаването и имат ли нещо общо филмите за Джеймс Бонд с реалността.

Как да умрем правилно

„Много харесвам филмите за Джеймс Бонд, гледал съм всички сериали. – казва Руслан. - Изпитвам удоволствие от такива приказки за безсмъртен супергерой, гледам ги по няколко пъти (усмихва се). Харесва ми изображението, стила, харесва ми представянето. Но, разбира се, това не се случва в живота. Всички сме смъртни, не можем да рестартираме, да се възстановим, както показват по филмите. Въпреки че веднъж бях сглобен на части, като трансформатор. И ето ме пак тук… (смее се)

Нашите шпиони са по-готини от Джеймс Бонд. Момчетата рискуват живота си всяка секунда. Те рискуват да настъпят мина, защото тези същества копаят всичко и минират всичко, което могат. Най-лошото е да се взривиш, да загубиш ръка, крак и да те хванат.“

Руслан Пустовойт: „Врагът не е като нас, той обича да издевателства. Попитайте момчетата, които бяха заловени - всички те бяха бити и измъчвани“

Винаги мисля да не ме хванат. През 2016, когато бях командир на взвод, бях тежко ранен – стреляха ни с картечница. Загина един наш другар с позивна „Молодий“, той беше командир на моето отделение. Остави сираци две малки деца. Красиво момче беше, вечно усмихнато, затова му сложиха прякора Младия.

Вторият другар, моят близък приятел Серьожа с позивна „Боец“, беше ударен от куршум в трицепса. Той остана жив. А на мен ръката и двата ми крака бяха счупени и още три куршума удариха гърдите ми.

Лежах и разбирах, че може да попадна в плен. Извадих граната, но не можах да извадя обезопасителния шплент, нямах сила. Много е жалко, знаете ли. Не защото кървиш и си на път да умреш. А от мисълта, че орките сега ще ви хванат за крака и като някое животно ще ви завлекат в леговището си.

В този момент нямах други мисли, освен как точно да умра. Измислих два варианта. Първият: да издърпам скобата, да постави ръката с гранатата на гърлото и да я притисна с брадичката. Разбрах, че силата ми ще ме напусне, ръката ще се отвори по-рано, така че не става.

Вторият вариант: да освободя граната от предпазителя и да я пъхна под бронежилетката. И когато орките я махнат от тялото ми, тя ще експлодира. Три секунди не са много, повярвайте ми, за да имате време да реагирате и да избягате (смее се).

 За това си мислех тогава - как да убия себе си и още някой. Постоянно мисля как да действам, когато можеш да се окажеш в ръцете на врага, дори и сега. Ще кажа така: ако трябва, ще го направя, както планирах тогава, през 2016 година.

Страхотната Литва

Роден съм през 1970 г. в Мариупол. В съветския индустриален град, тогава наречен Жданов. Баща ми работеше във фабрика "Илич", след това напусна и отиде в бижутерска работилница на Централния пазар. Майка ми работеше като медицинска сестра в болницата. Родителите ми нямаха собствен апартамент. Често се местехме от една квартира в друга в различни райони, така че трябваше да сменя много училища.

Тогава имаше много улични боеве – такъв ни е градът. Когато сменяте мястото си на пребиваване толкова често, винаги имате нови хора в живота си. Винаги имаше какво да се доказваш. Оцелявах благодарение на това, че се занимавах със спорт - бокс от деветгодишна възраст, след това самбо, джудо.

Руслан Пустовойт: „Бях силно впечатлен от филма „В зоната на специално внимание“. Гледах го милион пъти и уверявах всички, че ще бъда парашутист.“

Какво друго си спомням от детството си? С класа често ни водеха на разходка до градския парк. После в Мариупол беше открит клубът "Млад парашутист" с главен треньор Леонид Леонидович Бородай. Дойдохме там триста души. Наредени на терена, тълпа от млади, здрави хора - и всички искат да станат парашутисти. От тях останахме 13 души. Аз бях номер 13. Всички смятаха, че ще ми донесе лош късмет. Но аз самият смятах, че това е щастливо число.

Всяко лято ни водеха на летището в Моспино (предградие на Донецк), за да скочим с парашут. Изучавахме работа с радиостанции, пътувахме с конски вагони, живеехме на палатки. Бях готов на 1000% за армията. Бях напълно погълнат от тази тема.

 Руслан отива да служи в Литва през 1989 г. Първо обучение в 226-ти въздушнодесантен полк. Става старши сержант. След това там завършва второто си образование и училището за прапорщици.

„Това, което видях в Литва, ми оказа голямо влияние. – признава той. - Разликата бе огромна. Архитектура, чисти улици, никой не хвърля боклук на земята. Сякаш попаднах в приказна страна. Различна от Съветския съюз.

Спомням си първата отпуска, отидохме в Каунас: бялата катедрала, красиви къщи, магазини, огромен универсален магазин, продаващ дънки. Тогава нямахме всичко това. И най-важното, те са много мили, чувствителни хора. Нищо чудно, че все още помагат на Украйна.

Окупатори

Бях, както се казва, „изключителен член на съветската армия“. Исках да остана на служба, състезавах се за отбора на ВДВ "Кристал". Ходехме на състезания в цяла Литва: бокс, борба, ръкопашен бой, стрелба.

На 13. януари 1991 г. във Вилнюс бе извършен преврат (опит за потискане на привържениците на литовската независимост). Това наистина беше революция на съзнанието. Хората спряха да говорят руски и се върнаха към своята история. Спомням си как парашутисти от Тула и Псков бяха закарани на нашето военно летище. Те превзеха телевизионния център, опитаха се да запазят съветската власт, която изобщо не е необходима там. В крайна сметка литовците са съвсем различни, манталитетът им е различен.

Изкараха ни в града, за да блокираме площади и улици, да участваме в разпръскването на демонстрантите. Видях как стрелят по хора, видях целия този ужас и не разбрах какво се случва. Защо бе всичко това? Спомням си, че тогава ми плащаха седем рубли на месец и още три рубли за скок с парашут. Тогава сред нас имаше поговорка: "Изходът от скок може да бъде различен, земята ни съди сурово. На кого свещ на главата, на кого банкнота от три рубли."

Гледах да скачам колкото се може повече. Много скачах, защото много исках да си купя маратонки, но нямах достатъчно пари. И така събрах необходимата сума, пристигнах в универсалния магазин. Поздравих на литовски, а след това на руски казах: „Дойдох за маратонки“. А те ми отговарят: „Не те разбираме!“.

"Как така? - изненадах се аз. - Бях тук преди седмица, премерих тези маратонки, казах, че определено ще ги купя!".

„Извинете, но вие сте окупатор!“, отговори ми продавачката.

След януарските събития във Вилнюс ръководството ни се смени. Започнаха да изпращат бойци в Югославия и там също започнаха лоши времена. Но казах, че няма да отида. Върнах се вкъщи.

Градът на Мария

Ужасяващо е да гледаш как родният ти град е изтрит от лицето на земята. Трудно е да се опише с думи случилото се в Мариупол (в края на февруари-март 2022). Трябваше да го изпитате сами. Имаше страх, но не за себе си - за мирните хора. Виждате как идват самолетите. FAB (неуправляеми високоексплозивни бомби) разрушават цели участъци от високи сгради. Биеха и с "Град"-ове, напълно заличаваха цели жилищни квартали.

В очите на хората имаше страх. Тичаха по улиците и не разбираха какво се случва. Горяха къщи, автобуси, тролейбуси. Постоянно миришеше на изгоряло, пепелта запушваше носа. Тогава нямаше газ, вода, ток, комуникация.

Видях убити деца. Първоначално хората погребваха съседите си в дворовете. После просто ги изхвърляха по-надалеч. Един ден такова понятие като "материални ценности" просто изчезна. Бях шокиран само от едно нещо: как можете да използвате самолети и артилерия, за да унищожавате така цивилни?! За какво?

Руслан Пустовойт: „В Мариупол при нас дойдоха баби, които през 2014 г. манифестираха за „Русский мир“, викайки към нас: „Моля ви, не ги пускайте в града. Моля ви!"

С момчетата определяхме разстоянието до целите, до позициите на противника, до танковете му. Коригирахме огъня по тях, докато имаше възможност, докато нашата артилерия работеше. Отначало дори нашата авиация работеше, но беше толкова малко, че не можеше да помогне значително.

Видях много мъртви. Много. Мисля, че сто хиляди дори не е цялото възможно число. Хората се тълпяха в мазета, къщите падаха върху тях. И беше невъзможно да ги спасим. Лежащите по улици, пътища, по спирки, по дворове можеха да се преброят, но тези не можеха да се преброят.

 

-------------------------

Един текст на Евгений РУДЕНКО

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n