Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България да не забравя урока на цар Борис ІІІ - никакви БГ-войски на Източния фронт!

tankiГБ

Светът се плъзга твърде опасно към голям и неконтролируем военен конфликт. А е повече от очевидно, че България все още няма стратегия за поведението си в тези тревожни времена. Това доказа днешната среща в София между българския министър на отбраната и шефа на НАТО.

"България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор." Около тази теза са се обединили днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министър Николай Ненчев. Двамата са обсъдили ситуацията за сигурност в света и заплахите, които произтичат за съюзниците. „Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с Ислямска държава, а от още по-близо следим какво става в Черно море“, заяви министър Ненчев и добави, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи. 
Генералният секретар на НАТО Столтенберг и министър Ненчев са обсъдили и развитието на Плана за действие за готовност (Readiness Action Plan), който беше приет по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналата година като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността. Това е основата за засилване на способностите на съюзниците за бързо реагиране на непредвидени ситуации. Министър Ненчев е запознал Йенс Столтенберг с развитието на Доверителния фонд за рехабилитиране на ранени украински войници. България стана водеща държава в този фонд по време на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс. 
Изводите след тази среща са твърде обезпокоителни. Каква ще е евентуалната стратегия на НАТО за отговор на кризата в Украйна - открита война с Русия?! Ако някой налудничав мозък има интерес от подобна авантюра, ние, българите определено нямаме. Затова си струва да си припомним стратегията на цар Борис Обединител - никакви български войски на Източния фронт! Ако той успя да устои на натиска на маниакалния Адолф, значи и ние можем да устоим на натовските генерали.  

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n