Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Кремъл срещу един български журналист: от коя страна на барикадата е България?!

puazqВеселин СТОЙНЕВ

Христо Грозев е най-известният в света български журналист. И най-мразеният от режима в Кремъл - заради неговото и на колегите му от „Белингкат“ разследване на отравянето на опозиционера Алексей Навални, развенчало величието на руските служби. Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, защото от началото на войната, започната от Русия срещу нея, е сред най-желаните събеседници

за украинските медии като човек, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби. И още през юли беше „възнаграден“ от Федералната служба за сигурност на Русия с публичното обвинение, че е помагал на украинските спецслужби да отвлекат руски бойни самолети. Сега Русия обяви Грозев за издирване, за да го подведе под наказателна отговорност.

Ще реагира ли България?

Христо Грозев е български гражданин, а офанзивата на руските власти би трябвало да предизвика мигновената реакция на българските власти. Която да вдъхне увереност, че държавата застава зад всеки свой гражданин и ще защитава неговите права и сигурност. Вместо това на „Дондуков“ 1 и 2 цари оглушително мълчание.

Поведението на правителството и президента обаче не е изненадващо. Вероятно Румен Радев смята, че подкрепата за Грозев ще ни въвлече във война, както даването на оръжие за Украйна. А безличното му правителство никога не е сред първите, когато трябва да се заеме позиция по войната, следвайки тодорживковата повеля за снишаване и изчакване.

С мълчанието си българските държавни институции не само изоставят български гражданин и загърбват работата на един журналист, получил световно признание, но и стават съучастници в престъпленията на кремълския режим, които Грозев изобличи. С мълчанието си те на практика оправдават отравянето на Сергей Скрипал и опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев. Оправдават опита за убийство на Алексей Навални и свалянето на малайзийския самолет през 2014 г., причинило смъртта на близо 300 души.

Пасуването на правителството и президента ще доведе и до поредна вътрешнополитическа битка за това от коя страна на войната сме ние. На искането на „войнолюбците“ от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" руската посланичка Митрофанова да даде обяснения заради Грозев във външно министерство, а външният министър да бъде изслушан в парламента, „миротворците“ от БСП и „Възраждане“ нищо чудно да отговорят, че Грозев е английски шпионин и Русия има право да се защити. И като нищо за пореден път у нас престъпленията на рашисткия тоталитарен режим ще получат „нашистка“ геополитическа индулгенция – Русия е наша, Западът е чужд; Грозев, макар и българин, не е наш, даже и журналист не е съвсем, понеже не се мярка ексклузивно на екрана по сутрешните блокове.

А онези, за които Путинова Русия е антицивилизационен избор, ще претърпят още по-голямо национално унижение, ако друга държава защити Христо Грозев преди българската.

 

 

„Те действат бавно. Помнят като слонове и не прощават“

Христо Грозев за палячовците от ФСБ

Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat каза, че не знае какво е обвинението срещу него в Русия. "С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен“, каза Грозев, който даде интервюта за Би Ти Ви и Нова телевизия в сряда. В понеделник Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения. Грозев каза, че е наел руски адвокат, който също не може да разбере какви са обвиненията срещу него. "Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас", каза Грозев.

По думите му не е нужно да се търси причина в случаите, по които работи в момента. „Те действат бавно. Имат дълга памет и не прощават“, каза Грозев. Според него, е привлякъл вниманието на службите през 2016 г. с разследването си на свалянето на малайзийския самолет. Грозев каза, че руските власти не се притесняват толкова от това, че сайтът Bellingcat разкрива престъпни планове, а че "практически се подиграхме с тяхната фикция за страшност, защото показахме лицата на тези престъпници, които оставят огромни следи зад себе си". Той каза, че от българското правителство не са се свързали с него, а от австрийското са му предложили защита.

Във вторник стана ясно, че посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана на разговор в Министрество на външните работи (МВнР). Новината беше съобщена от няколко медии, които се позовават на съобщение на Външно министрество. Официална информация за това няма. "Свободна Европа" изпрати във вторник въпроси до Министерски съвет и Министерството на външните работи, но до този момент няма отговори.

В началото на годината Христо Грозев стана изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat. Сайтът се занимава с анализ на данни. Той е основан през 2014 г. от от британския блогър Елиът Хигинс. Сайтът привлече вниманието на руските власти след публикуване на разследването по случая свалянето на полет MH17 на авиокомпания "Малайзия Еърлайнс" над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

 

 

-----------------------------

Бел. ред. В интерес на истината, МВнР обяви, че е извикало Митрофанова за обяснение, забележете „в първия работен ден“. Ами ако се окаже, че руските „дипломати“ не работят по принцип, а се „забавляват“ да слухтят и шпионират приемната страна без работно време, ей-така – за удоволствие?

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n