Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как България се превърна в канал за руски ембаргови стоки за ЕС. Чешкото разследване

okjfuГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Как руските ембаргови стоки се превръщат в български, без помощта на вълшебва пръчица? Четете разследването на чешкия журналист Янек Крупа.

„Ембаргови руски стоки продължават да постъпват в страните от ЕС. Ето един от контрабандните маршрути, които превръщат продуктите Made in Russia в стоки с български произход. Международните санкции трябваше да осакатят Русия икономически. Но ембаргото изглежда остава само на хартия. „Пътувам с 20 тира”, признава чешкият контрабандист. Поредната контрабанда стига до Европа през Черно море. Проследеният от нас контрабанден маршрут се управлява от руснака Ернест Рошал. Освен руско гражданство, той има и израелски паспорт. Което му позволява свободно да пътува по света и да предлага руски продукти. Той изнася ембаргови стоки като дървесина, желязо и химически торове от путинова Русия. Както самият той признава, контрабандата тече и в обратната посока. По думите му, той е вкарал в Русия бронежилетки и каски.

„Изградих инфраструктурата за три месеца.

Транспортираме стоките с камиони през Грузия до Турция или с кораб от Новоросийск до Истанбул“, разказва Рошал при среща с репортер, представящ се за бизнесмен, който пита за руско дърво и желязо.

„Ще променим страната на произход в Турция. Всички руски печати ще изчезнат, ще избелим името на фирмата. След това ще транспортираме стоките от Турция до България, до друга моя фирма. След това купувате от там. Значи, на хартия не от Русия, не от Турция, а от България. Моят човек ще направи пълното митническо оформяне“, така представя Рошал цялата верига. В доказателство на думите си той представя каталози и ценови листи на руски фирми. Но не само това. Той показва и документацията по договора, който е реализирал през септември. По това време той доставя руски дърва в Полша.

Рублите не са разрешени в Европа, но...

За да направи по-трудно проследяването на незаконните сделки, той казва, че изпраща парите чрез своите компании в Киргизстан, Азербайджан и Узбекистан. „Моята компания в Киргизстан ще купува или продава за рубли в Русия. В същия ден мога да изпратя парите в Европа чрез SEPA-транзакция“, разкри друга част от бизнес тайната си Рошал.

Когато репортерът разкри истинската си самоличност на среща в Краков, Рошал спря да разбира английски за известно време. Той обаче веднага започна да твърди, че става дума за сделки, сключени преди обявяването на ембаргото.

В същото време европейските страни наложиха санкции на Русия малко след началото на агресията в Украйна. Те се опитаха да осакатят руската икономика, за да не може да финансира военната кампания в Украйна. „Пакетът от масивни и целенасочени санкции, одобрен от европейските лидери, демонстрира нашето единство. Те ще окажат огромно влияние върху руската икономика и политическия елит“, обеща например президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото на руската инвазия в Украйна. Но това не е напълно постигнато досега.

От една страна, защото страни като Китай не се присъединиха към ембаргото, но и защото контрабандни маршрути, подобни на документирания от чешкото издание „Seznam Zpravy“, бързо прораснаха от Русия.

 

 

Ето защо всички у нас обичат Реймънд

Илиян ВАСИЛЕВ

След като България се освети като канал за "контрабанда" на руски газ в Европейския съюз през Турция, чешки журналист разкри и друг канал през Грузия и Турция, който отново минава през България за внос на ембаргови руски стоки и суровини, които европейски компании купуват от България. Вижте данните за износа ни. Уникален ръст. Съпоставете с ръста на БВП и ще се запитате: как износът расте, а производството – не?!

Ако не сте разбрали - Румен Радев превърна България в черна дупка за контрабандата на Русия в Европейския съюз и вкара милиарди в джобовете на посредниците, включително на политиците, които го държат на власт като не допускат друг, освен служебен кабинет.

Вчерашното ни разкритие, че България е на трето място в света по внос на руски суров петрол, потъна в мълчание. Както по време на югоембаргото - всички имат нужда от "безотговорен" кабинет за да си правят контрабандата. Обърнете внимание - тук става дума не само за внос на метали, дървесина, но и за нефтени продукти.

Не сте разбрали, че сте гласували за това, нали? И службите мълчат, и прокуратурата също, дори политиците в Народното събрание, да не говорим за медиите - всички мълчат по темата… Частни митници, частни канали за контрабанда с политическа протекция на най-високо равнище. И утре Радев ще се окаже по-богат дори от Първанов.

Сега разбирате ли защо Радев изведнъж стана по-сговорчив с ПП? Защото му трябва пасивност от тяхна страна, под маската на институционално уважение и за да предотврати намеса на Парламента в разследване на протекционираната от него контрабанда, която захранва военния бюджет на Путин.

Е, ние в „Алтернативата“ /медиен канал – бел. ред./, няма да мълчим. Струва ни много, но не можем да допуснем България отново да изпадне в безвремие и да бъде анестезирана с мълчание, както това беше по времето на Борисов и както сега е с Румен Радев. Изнасяме сами данни за престъпления на политиците ни и призоваваме разследващите журналисти да се заровят в историята за контрабандата за милиарди с участието на български политици и бизнесмени. Черен пазар, сенчести политици, слаба власт. Всичко е взаимосвързано.

Споделяйте, участвайте в разкритията. Времето не предполага само лайкове.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n