Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това съобщи издирваният от руснаците разследващ журналист Христо Грозев

arsenalswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Две от специалните руски служби стигат до извода, че Балканите са лесна плячка, защото има голям процент безплатни русофили, както и голям процент хора, готови да се продадат за копейки. Също така има усещане, че Балканите са геополитически техни и те искат да си ги върнат непременно - примерът е с ген. Решетников от ГРУ, както и куп други експерти по Балканите. Това, което се случи в Черна гора

през 2016 година (бел. ред. - опит за преврат), няколко месеца по-рано е имало същия план тук, в България. Бил е задействан, но по случайност нашите власти са го парирали. Идеята е била да излязат 700 души, които да превземат парламента и да има престрелки". Това обяви Христо Грозев в предаването "Контра коментар" на Асен Генов. Той подчерта, че опитът за преврат има връзка с паравоенните организации, които действат на територията на страната. Припомняме, че в края на 2022 година ДАНС и Прокуратурата проверяваха военен съюз /БНО „Шипка“/ за престъпление против Републиката.

Българският журналист, който е издирван от Руската федерация, изрази увереност, че никой не е нанесъл по-големи щети на руските специални служби, отколкото ръководената от него електронна медия Bellingcat.

"Последната година българските специални служби започнаха да проявяват интерес към нашата работа. На ниво ДАНС има много качествени нови кадри, които работят успешно. Оттам се свързаха с мен след информацията от Руската федерация, но нямаше политическо обръщение от страна на властта към нас", подчерта Грозев. Според него, се усеща автоцензура в българските медии. "Забелязва се една плахост в мейнстрийм медиите, има нежелание да се правят собствени разследвания, а се предпочита да се препечатват чужди такива", каза той.

По отношение на медийната среда в Русия, Грозев коментира, че на практика журналисти там вече няма.

"Всички журналисти са извън Русия, там останаха само пропагандисти. Дори тези, които до последно стояха там, за да са с народа си, вече напуснаха, защото всяка истина, която кажеш в Русия, ти носи поне 8 години затвор. Знам за поне 150 руски колеги, които са далеч от страната", каза още Христо Грозев. Припомняме, че преди седмица журналистът разказа на българските депутати, че най-ранното участие на Главното разузнавателно управление (бел. ред. руското военно разузнаване) във взривове в страна на НАТО е било в България. Това стана ясно от изслушването му пред Комисията за контрол над службите и използването на специални разузнавателни средства, където той се включи чрез видеоконферентна връзка.

„Ние в Bellingcat сме убедени, най-ранното участие на Главното разузнавателно управление (ГРУ) във взривове в страна на НАТО е през 2011 г. в България. Това е операция, организирана от 7 души и води до практическа атака на натовска територия от страна на руското военно разузнаване. През 2015 има отново взривове в Сопот, които са свързани със същата група, същите 7-8 души от ГРУ", каза Грозев в Народното събрание чрез видеоконферентна връзка. Да припомним, че при една от тези атаки бе „изпарен“ цял склад с няколко тона взриватели в Завод 4 на гиганта „Арсенал“.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n