Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Втората армия в света“ даде фира – минус 120 000 мужици

tankswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Черната новина с днешна дата – над 120 000 руски момчета и мъже вече се завърнаха от фронта у дома, но опаковани в черни полиетиленови чували. За старческата хунта в Кремъл това не е новина, те са готови да убиват са собственото си извратено удоволствие още и още руснаци и украинци. Надеждата това безумие да спре час по-скоро е „изтънченият“ Запад да проумее, че пияната руска хулиганска банда може да бъде респектирана единствено със сила. Днес, на срещата „Рамщайн 8“ украинците се надяват, че най-после техните западни съюзници ще вдигнат ембаргото и ще им дадат нужното тежко въоръжение, за да се защитят успешно от инвазията на евразийските орди. За 11 месеца

Украйна напредна от Javelin до системите

за противовъздушна отбрана Himars и Patriot

в получаването на западни оръжия. Следват танковете и далекобойните ракети. Всяка нова стъпка в доставката на тежко оръжие е придружена от трудни дискусии, но сега много съюзници вече не се съмняват, че въоръжените сили на Киев скоро ще получат първите европейски танкове.

Преди това Украйна получаваше от своите партньори само съветски танкове. Преходът към европейски супертехнологични модели е принципно нова и необходима стъпка за деокупацията на украинската земя.

Много специалисти са се опитвали да "погребат" танковете много пъти, но всяка голяма война ги връща на бойното поле.

"След края на Втората световна война започва бързото развитие на противотанковите управляеми ракети, но за всяка отрова винаги се изобретява нова противоотрова. Последните 11 месеца доказват, че всички приказки, че танковете са отживели времето си, не са верни. Без брониран юмрук е изключително трудно да се пробият подготвените позиции на врага и да се оборудва собствената защита“, казва военният експерт Микола Саламаха. Според него, ако ВСУ получат достатъчен брой танкове, това значително ще намали загубите на украинските военни, които ще щурмуват позициите на руснаците по време на контранастъплението. 

Какво е положението на ВСУ с танковете?

Според Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), през 2007 г. Украйна разполага с 3094 танка. От тях 783 са продадени предимно в африкански страни, а някои са унищожени. До 2017 г. броят на танковете е намален до 1818. Не всички обаче са готови за бой, тъй като машините се нуждаят от ремонт и модернизация. Според доклада The Military Balance, малко преди началото на Голямата война, Украйна е разполагала с 858 танка, базирани предимно на съветския Т-64. Още около 300 може да са в резерв. Други са складирани в складове и фабрики. Анализаторите на портала „Oryx“ са изчислили, че по време на военните действия ВСУ са загубили 449 танка в битки с руснаците. Това обаче са само потвърдени загуби, така че реалната цифра вероятно е по-висока.

В същото време възстановяването на танковата армия непрекъснато продължава.

Първо, Украйна продължава да модифицира танковете, които са били на склад.

Второ, украинските военни плениха 535 руски танка. Не всички обаче са боеспособни.

Трето, от началото на войната Украйна получава подобрени съветски танкове Т-72 от Полша, Чехия, Македония, Словения и неизвестна африканска страна. В това им помагат Германия, САЩ и Холандия. Има споразумение за доставка на повече от 400 танка съветски дизайн. Не всички от тях ще бъдат получени от въоръжените сили наведнъж. Необходимо е време за тяхното модернизиране и транспортиране.

Колко танка трябват, за да спечели Украйна?

Според главнокомандващия ген. Валерий Залужни, украинската армия се нуждае, наред с други неща, от 300 танка, за да излезе на границата от 23 февруари 2022. 120 броя ще бъдат модернизирани и доставени от Чехия през 2023 г. В същото време министърът на отбраната Алексий Резников отбеляза, че 300 танка са необходими само за деокупация на част от териториите, а не за спечелване на войната. Тоест, реалната нужда на Украйна е още по-голяма.

Броят на съветските танкове в Европа е ограничен, резервите са почти изчерпани, така че Украйна търси западни бойни машини, за да премине към стандартите на НАТО и да се отърве от зависимостта от съветски резервни части и боеприпаси.

Защо Украйна не изкупи обратно

стотици съветски танкове от Африка?

"Непрактично е да се купуват танкове, които са били в Африка в продължение на 10-15 години. Ще трябва да се извърши поне основен ремонт, а резултатът ще бъде непредсказуем", смята Саламаха.

А защо чак сега се заговори за прехвърляне на западни танкове? Западните партньори се опитват да действат последователно.

„Най-напред танковете съветска разработка бяха прехвърлени в Украйна. Има логика в това, защото ние бяхме готови да ги експлоатираме. Западът действа прагматично. Първо използвахме собствените си резерви, а след това – запасите от съветска техника в Източна Европа. Едва когато последните бяха изчерпани, ние повдигнахме въпроса да ни предоставят танкове от западен тип“, каза Саламаха.

Дискусията за предоставяне на танкове на Украйна продължава повече от месец, за западните страни това е трудно политическо решение. Германският канцлер Олаф Шолц дълго време не се съгласяваше с доставката на танкове за Украйна, за да "избегне ескалация" с Русия. Общественото мнение в Германия също не е на страната на Украйна: 45% от германците са против доставката на Leopard 2 за ВСУ, 33% са за. Ситуацията обаче се променя бързо. Руските престъпления се увеличават, войната се проточва, а заплахите на Русия към западните държави си остават само заплахи.

Ще получи ли най-накрая Украйна западни танкове?

Редица западни страни вече обявиха намерението си да прехвърлят танкове в Украйна, сега всичко зависи от германците. Великобритания обяви, че ще предостави на Украйна 14 танка Challenger 2, Франция - неопределен брой леки колесни танкове AMX-10RC.

Полша и Финландия също искат да помогнат със своите германски "леопарди", но според условията на договора не могат да направят това без одобрението на германското правителство. Под натиска на други страни вицеканцлерът Роберт Хабек заяви, че германското правителство няма да попречи на доставката на техни танкове за Украйна.

Все още обаче не са дадени официални разрешения. Bloomberg съобщава, че Германия ще обяви окончателното си решение преди следващата среща във военновъздушната база Рамщайн. Според Süddeutsche Zeitung, Шолц е казал в разговор с Байдън, че е готов да разреши доставката на танкове, ако САЩ предприемат подобна стъпка и предоставят на Украйна своите танкове Abrams. Но Белият дом подчерта, че всяка страна трябва сама да вземе решение относно помощта за сигурността на Украйна.

Какво се знае за Leopard 2?

"Леопард 2" е разработен по време на Студената война с цел да се изправи срещу съветската танкова армия в голям конфликт. „Всички танкове на въоръжение в страните от НАТО са разработени така, че да са устойчиви на противотанкови оръжия. Времето обаче не стои на едно място и западните страни се адаптираха към новите тенденции: разработиха нови многоцелеви снаряди за 120 мм оръдия.

„Сега това са модерни машини, способни не само да противостоят на танкове, но и да изпълняват целия набор от задачи“, казва Саламаха.

Leopard 2 има около десет версии с различни нива на технологично съвършенство. Не е известно какво точно ще бъде осигурено за Украйна. В различни модификации танкът може да бъде оборудван с усъвършенствана оптика с отделен термовизионен перископ за командира, цифрова система за управление, подсилено бронебойно оръдие и подобрена защита. По основни характеристики той може да съперничи на руския Т-90. За Украйна също е важно, че "леопардите" са на въоръжение в 13 европейски страни, което ще опрости логистиката, търсенето на резервни части и боеприпаси.

Цената на Леопарда може да варира в зависимост от неговата модификация и условията на договора. Подобрена версия на Leopard 2A6 може да струва повече от 6 милиона долара. За сравнение: украинската съвременна БМ "Оплот" струва 4,9 милиона долара.

Какво се знае за Challenger 2?

Според Александър Коваленко, наблюдател на групата Inform Napalm, британският Challenger 2 е танкът с най-здравата броня в Европа. Те се доказаха добре по време на войната в Ирак. Именно защитата се смята за визитната картичка на тези танкове. В статия на официалния сайт на американската армия, позовавайки се на британски войници, се казва, че по време на боевете край Басра един от танковете е получил 15 удара от РПГ, без да пробият бронята. Тези бойни превозни средства обаче плащат за усилената си броня с по-голямо тегло. Допълнителните защитни модули увеличават бойната маса от 64 на 75 тона, което се отразява на мобилността на машините на бойното поле. Комплектът оптично и навигационно оборудване Challenger 2 отговаря на нивото на модерен европейски танк. Недостатък може да бъде спецификата на снарядите: те не са унифицирани, както при Leopard 2 и Abrams. Това означава, че боеприпасите ще трябва да се доставят отделно. Този танк не е много популярен в света. Освен Великобритания, само Оман го използва. Цената на танка: по официални данни цената на Challenger 2 надхвърля 5 милиона долара.

Какво се знае за AMX-10RC?

„Те условно могат да бъдат наречени танкове. Това са бързи бойни разузнавателни машини с мощно въоръжение“, казва Саламаха. AMX-10RC се нарича колесен танк, въпреки че подобна концепция не е научна. Това е тежка бронирана машина с мощно 105 мм оръдие, точно като на истински танк. Има по-лека броня, но много по-висока мобилност.

„Калибърът на AMX-10 RC няма да пробие бронята на руски танк. В челен сблъсък тази машина няма да може да се бори с танкове. Но БМП и БТР няма да са проблем за нея. Машините имат отлична оперативна мобилност, но по-ниска проходимост. От тях могат да се формират части и да се използват като оперативен резерв“, казва Олег Катков, главен редактор на Defense Express.

Недостатъкът на френските машини са уникалните боеприпаси, които трябва да бъдат закупени отделно. Разбира се, французите разполагат и с "истински" танкове. Техният Leclerc е един от най-технологично напредналите европейски танкове. Според Politico, въпросът за възможната доставка на тези машини в Украйна засега само се обсъжда.

Ще получи ли Украйна американския M1 Abrams?

„Американските Abrams са най-добрият вариант за въоръжените сили сред западните танкове“, смята Саламаха. САЩ имат на въоръжение около 2500 такива машини, но американците многократно са се оплаквали от трудностите при обучението на екипажа, доставката и поддръжката на оборудването в Украйна.

„Сега Полша получава Ейбрамс. Тя организира сервизни центрове, обучава инструктори. Това се прави с дългосрочна цел. САЩ ще могат да доставят тези танкове на Украйна, когато се появи инфраструктура в съседната страна“, отбелязва експертът. Себестойността на производството през 90-те години е 6,2 милиона долара за един танк. Сега цената може да надхвърли 8 милиона долара. Този танк се счита за един от най-скъпите в света.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n