Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За кадровата политика на партията, произвеждаща верни корнелианци

kornwaiИван ВЕЛЧЕВ

Гражданската квота не е ново понятие в българската действителност! Според Търновската конституция, цивилната листа или т. нар. Интендантство управлява собствеността и разходите за персонала, обслужващ монарха. Листата е списък от хора, така както номенклатурата е списък от артикули. При създаването на НДСВ през 2001 година бяха инвестирани огромни публични усилия българските граждани да бъдат

убедени в това колко добре е, че кандидатите за властта са лично подбрани от Сакскобурготски като гаранция за тяхната почтеност и професионализъм. Нещо като новата цивилна листа на наследника на българската монархическа традиция.

Да не забравяме, че дори и СДС възникна не като партия, а като... движение, в което влизаха какви ли не безпартийни хора! По същото време в Нидерландия възникна популистката партия на Пим Фортейн, която придоби популярност като Списъка на Пим. Това бе изцяло „гражданска” партия, която нямаше партийна номенклатура. Списъкът на Сакскобургготски бързо премина в номенклатура, ползваща все повече публични ресурси за гарантирането на собствената си „надпартийност”. Подобна е и съдбата на всяка нова популистка формация у нас - от типа на ББЦ. Гражданската мимикрия много бързо преминава в партийна номенклатура, воюваща за достъп до публичните ресурси на властта.

В БСП тази практика се въведе по времето на Георги Първанов. Афишираната цел беше да разнообразят „сивотата на партийните безличия” и ди ги „очовечат”! Демек – партийците са диви и ние, „гражданите”, трябва да ги цивилизоваме.      

Захари Стоянов казваше: ”Винаги е добре политиците да имат до себе си по едно мекере, което „да чеше коня по ханищата”! И затова нашите политици окачиха на коня табела ”гражданин”!                

Кандидатът от т. нар. гражданска квота всъщност се оказа естествено продължение на фигурата на „безпартийния комунист” от 50-те и 60-те години. Той е предан на идеята, но запазва критична дистанция спрямо партийните дела и в критични моменти казва: ”Аз не съм член на БКП и не вземам решенията”! Само че уставът на БСП не прави разлика между изискванията към партийни или непартийни кандитати!

Наложената практика в БСП е тези граждани да не бъдат обикновени граждани, защото обикновенвите граждани носят пазарски чанти! Почти всички са интелектуалци, каквото и да означава това в България. Но никога в тази листа не е имало представител на тези, чиито интереси по устав би трябвало да защитава БСП – хората на т. нар. ”наемен труд”!

И тъй като минаха повече от 20 лета, откакто тази практика в БСП е постоянна, аз ще съм може би първият, който ще се опита да обобщи – какви особи са представлявали БСП! /Предупреждавам - хората със слаби сърца може и да не четат по-нататък./ Тъй като знам какво ще кажат някои „правоверни”- тук няма да включвам проф. Андрей Пантев и други като него! Той винаги е бил изключение! И не верни социалисти, а именно той и още трима от гражданската квота гласуваха и срещу членството ни в НАТО и срещу американските бази!

1. Ще започна с Петър Курумбашев.

Евросоциалист с десни убеждения и... ВЕЦ!

pkНе заради друго, но и заради факта, че той досега е най-титулуваният „гражданин” на БСП! Беше общински съветник, и депутат, и евродепутат от Левицата! Ама някой да не си помисли, че той е с леви убеждения? Глупости, както се казваше в онази реклама. Беше седесар, автор на онова енергийно „Куку”, член на предизборния щаб на синия Петър Стоянов, венчавката му я направи синия кмет Стефан Софиянски, а кум му беше самият Иво Прокопиев!

И след като стана собственик на частна ВЕЦ /някой да помни на кои се разрешаваше това?/ той изведнъж се присламчи към БСП и най-вече към Станишев. Бизнесът и евродепутатстването му осигуриха милиони. Типичен евросоциалист!

2. Втори по хронология, но не и по значимост в моя списък е Пламен Орешарски.

Зам.-председателят на СДС, достигнал до... премиер на БСП!

oreДа напомня, че той не беше обикновен седесар, а зам.-председател на ОДС и син кандидат за кмет на София през 2003 и гърмеше, че няма да допусне червените кхмери да завземат София!! За тази му заслуга през 2005 беше включен от Станишев като „обикновен гражданин” в червените листи. След изборите стана финансов министър на тройната коалиция! Понеже много червени дейци ги е хванла амнезията, искам да им припомня, че именно тази синя пеперуда беше инициатор на следните типично „леви мерки”: плоският данък /вместо премахване на данъка за реинвестираната печалба, както беше обещала БСП/, въвеждане на идиотския принцип „Парите вървят с ученика”, който превърна и училищата в ООД-та, облекчаване на хазарта на неговия състудент и приятел Черепа...  Това, което СДС на Иван Костов не посмя да направи, го направи Тройната коалиция с участието на Орешарски!

3. Следващият в моя списък е Петър Кънев.

Скромен „социалист-милионер”, изповядващ плоския данък!

petegr

 

Той е нещо като „постоянното присъствие” в БСП! Защото, ако за партийните кадри има лимит, за него няма, той е депутат вече за седми път! Да се чуди човек, защо ако той така много обича БСП, не е станал социалист? Неговата печатница наистина е вид печатница за пари! Печатал е всякакви стикери и изборни книжа, като за това е печелил поръчки от правителствата на ГЕРБ! Той е един от активните пропагандатори на плоския данък.

Е, как да не назначиш този виден капиталист за депутат от уж лявата БСП?!

4. Петър Чобанов.

От финансов министър на БСП до депесар - критик на всичко ляво.pec

Тази „гражданска особа” е много интересна!

През 2013 г. беше финансов министър на Орешарски.

След това стана депутат от ДПС/!/, но и досега се прави, че не е бил тогава министър, а е гледал от небето!

5. Мартин Захариев.

Издател на социалистически „Плейбой”.

martuiБивш издател на „Плей­бой” и бивш член на Инициатив­ния комитет за избор на Бойко Борисов за кмет на София!

Каква по-добра характеристика за депутат на сегашната БСП!

На пар­тията, която през годините е пред­с­тав­лявана в пар­ламента от интелек­туалци като

Димитър Благоев, Георги Кир­ков, Христо Радев­ски, Леда Милева, Валери Пет­ров, Йор­дан Радич­ков и Стефан Продев!

Наскоро зездата му пак изгря като потенциален министър на туризма в правителство на... ГЕРБ!

6.Татяна Буруджиева.

От началник на кабинета на Станишев и депутат от БСП, до яростен отрицател на БСП и лявото.

buru

 

За мен беше и си остана отвратителна личност.

През 2013 беше началник на кабинета на Станишев, който пък я назначи за депутат в Разград.

След падането на кабинета на Орешарски, тя се отдаде на ругаене на БСП и спрямо нея Тома Биков си е направо социалист!

7. Славчо Велков.

Деполитизиран комунист, преминал през няколко партии след раздялата си с БСП.

svС него сме родени във Велинград. Той беше член на БКП, но не се деполитизира, когато партията смени името си! Дълги години той не се интересуваше от БСП, нямаше никакви публични прояви. Но когато взе често да гостува по ТВ като експерт по сигурността, Нинова го хареса и го назначи за водач на партийната листа в Пазарджик през 2017 година! За какви заслуги... никой не разбра. А той официално твърдеше, че лично Нинова го е молила! Бил съм на няколко срещи с него във Велинград. За каквото и да става въпрос, той си говори за тероризма. Само след 2 години напусна парламента /или го напуснаха/. През 2019 година беше назначен за кметски наместник на с. Славовица и то не от кого да е, а от общинския кмет на ГЕРБ в гр. Септември! Но това беше само продължение на любовта на ГЕРБ към семейство Велкови! През 2017 година, точно ГЕРБ назначи сина на Славчо за... генерален директор на НДК! А той разбрал за това едва от медиите! След като отново го напуснаха, Славчо се присламчи към някаква файтон-партийка "Движение на непартийните кандидати", макар че всички тези непартийни са били членове на някакви партии!

8. Пламен Милев. 

Никому неизвестен софийски икономист, пребивавал за няколко месеца като водач на листа в Пазарджик.

rfgki

 

След Славчо Велков, Нинова назначи за водач на пазарджишката листа друго нейно протеже - някакъв си Пламен Милев.

Роден в София /разбира се!/, бил е експерт в политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски и май е участвал в създаването на онова неграмотно писание - визията!

Дори и сега над 90 % от населението на Пазарджишка област си нямат и понятие кой беше той!

9. Иван Търпоманов.

Летящият политически номад.

turpoТази одиозна фигура трябваше да бъде на първо място в моя списък, защото той е „летящият партиец”, както го нарече един анализатор! Водещият на предаването ”Политика и спорт” по Евроком е прелитал от партия в партия, от листа в листа. Ето и някои моменти от неговата политическа кариера: През 2000 г. е организационен секретар на БЗНС Обединен „Никола Петков”. 2003 година го заварва като кандидат за кмет на Брацигово от Партия „Български демократичен блок“. През 2013-а година е водач на листата на Демократична алтернатива за национално обединение (ДАНО) в Бургас. Лидер е на Българската индустриално-аграрна партия (БИАП), която пък през 2014-а се присъединява към „България без цензура“ на Николай Бареков. През 2017 година Търпоманов пък е кандидат за народен представител отново от БСП, но на последно място във Видин. През 2021, Нинова го назначи в партийната Пазарджишка листа! Естсествено – агент на ДС!

Широко скроена личност, нали! Леонардо да Винчи репички да яде! Дотогава, Търпоманов канеше в своето студио само верни корнелианци като Александър Симов, когото превъзнасяше като най-великият журналист! От своя страна Симов си го канеше в своето студио ”Лява политика”! Сега Иван кани в студиото си само антиорнелианци, а Симов за него вече е „много прост”!

 

10. Нона Йотова. 

45 години не ѝ стигнаха и изкара няколко години като депутат, като въобще не разбра за какво беше в парламента.

rgvdzВ началото на прехода и тя пееше... 45 години стигат!

Събра се с един от най-младите комунисти в СДС - Богомил Бонев.

И тя беше натресена от Нинова.

Колегите ѝ в парламента даже протестираха, че тя се държи като примадона и на практика не върши нищо.

Но важното е да е вярна на Нинова!

 

11. Емил Велев-Кокала.

Той бъркаше футбола с политиката.

 velev

Освен че беше добър футболист и треньор, едва ли може за се каже друго за него!

Но очевидно това е било достаттъчно, за да стане депутат от БСП!

 

12. Явор Божанков. 

„Бисерът” в гражданското котило на Нинова! Претърпял развитие при обучението си в САЩ.

bojiВърхът на сладоледа!

Лично натресен от Нинова за водач на листата във В. Търново през 2021-ва, за да бъде елиминирана Весела Лечева. Много социалисти и организации от областта се противиха още тогава на това решение, но Нинова застана плътно зад него и се кълнеше в неговата „лява привързаност”! Като награда за това, БСП изпрати Божанков в САЩ за „преподготовка”. Но той се върна явен дисидент, вдигна украинското знаме и каза, че Укпрайна ще победи!

Чак тогава глухите и слепите корнелианци го освободиха от парламентарната си група!

 

13. Емил Караниколов. 

Най-големият „скок”: от зам.-кмет и депутат на ГЕРБ, до общински съветник на БСП в Казанлък.

karanЗавършвам листата с това голямо …. нищо, защото живеем в Казанлък и го познавам лично. Гербаджия по произход, беше и съветник, и зам.-кмет на общината. След това стана и депутат от ГЕРБ. Кълнеше се, че до 2005 година ще пътуваме през тунела под Шипка, даже се и подписа. Беше цар на общолафието. Заедно с ръководството на БСП работеше срещу кмета, който беше подкрепен от БСП!

Но изненадващо той напусна парламента и взе да плаче: ”Аз съм създавал структурите на тази партия. Напуснах ГЕРБ омерзен и разочарован. ГЕРБ беше създадена като алтернатива на Тройната коалиция, като партия на граждани за европейско развитие на България.” И обеща: ,,Това, че няма да съм сред кандидатите в следващата листа на ГЕРБ, не означава, че слагам край на моята любов към ГЕРБ. Аз съм учредител на тази партия, тя е първата, единствената и последната, в която съм членувал и нямам никакви намерения да я напускам... Напротив, оставам член на тази партия и ще продължавам да работя да се осъществи това, което сме записали в нашата платформа при учредяването ѝ. Не се съмнявам, че ще продължим напред. Аз напускам парламента, но оставам в партия ГЕРБ!“ Направо да се разплаче човек! Само че, през 2019 година политическата пеперудка Емил Караниколов, съосновател на хунтата ГЕРБ, стана общински съветник от… БСП, с одобрението на Корнелия Нинова!

Като еманация на провалилото се местно ръководство на БСП и на националното такова, чиято цел е да не допускат нито един истински ляв човек по върховете и в парламента, за да не разваля рахата на продажното ръководство!

Тези ”13 апостоли” не са единствените! Тази «гражданската квота» е поставена на пиедестал - все едно, че хората от нея са по-висши създания от всички останали презряни партийци! «Гражданите» автоматично получават високи места в листите, БСП се фука с тях, а сякаш от своите собствени кадри се срамува. Нима е толкова тягостно да си социалист?

Ако гражданите са толкова ценни за нея, това означава ли, че обикновените партийци, които всекидневно се скъсват от бачкане за каузата, са просто ненужен баласт в листите? Изобщо - обикновеният социалист е разглеждан като бреме в Левицата. Като един мрънкащ недоволник, чиято уста трябва да бъде запушена.

През «гражданското начало» в БСП попадат откровени кариеристи, хора, които нямат нищо общо с лявата идея! Нещо повече - по правило, след като напуснат парламента, те се отдават на жестоко плюене на БСП по различни медии!

Не, гражданската квота не е инструмент за обновяване и демократизиране на БСП! Това не е пространство, в което се експериментира или се търсят нови фигури и нови политически идеи. То остава част от фасадата, от организационната мимикрия на БСП, чието ръководство предпочита само лоялни на себе си фигури!

Накрая да обобщим - „гражданската квота„ на БСП е истинско котило на политически джендъри.

        

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n