Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

А България ще бъде подритвана и от НАТО, и от „Брато“

fdeloolГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Зелена светлина за продажбата на изтребители F-35 на Гърция бе дадена от председателя на сенатската комисия по външни работи Робърт Менендес, предаде гръцкият ежедневник „Катимерини“. Той обяви това на икономическия форум "Делфи" във Вашингтон. Съгласно процедурата, заместник-председателят на комисията от Републиканската партия Джим Рийс, както и председателят и заместник-председателят на съответната комисия в Камарата на представителите (Майкъл Маккол, Грегъри Микс) също трябва да дадат съгласието си. След като бъде постигнат този консенсус, правителството на САЩ ще уведоми официално Конгреса за продажбата на F-35 на Гърция, а оттам ще бъде следвана предвидената процедура за ратифициране на договора за отбрана. Засега няма информация колко супер-изтребителя от V поколение ще получат елините. Както е видно, верността към евроатлантическите принципи се оценява по достойнство. Докато клинченето на Ердоган, което започна с решението му да купи руски С-400 /въпреки предупреждението на САЩ/ и се задълбочи с „двойната игра“ на турците в настоящия руско-украински военен конфликт, бе „оценено“ с изхвърлянето на Анкара от проекта „F-35“. Същото важи и за нашето уклончиво, почти „хомосексуално“ политическо поведение и шпагатна стойка между Запада и Евразия. Затова, когато започнахме да търсим оферти за нови многоцелеви самолети, американците и зъб не обелиха за модерните 35-ици. И бяхме принудени да се задоволим с F-16, като втора ръка европейци и евроатлантици. Но това не смути особено нашите льотчици, които продължават да сънуват шведските грипенчета и да се облизват за сладките комисионки…

Другата новина - САЩ ще продадат реактивни системи "Химарс" на Полша за 10 млрд. долара. Докато нашите умници в София поне от 10 години се туткат и не могат да купят едни тривиални бойни машини за пехотата, Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата за 10 млрд. долара на 18 прецизни реактивни системи за залпов огън "HIMARS", боеприпаси и друго оборудване на Полша, сигурен член на НАТО, която граничи с обхванатата от конфликт Украйна.

"Предложената продажба ще подобри полските военен капацитет за осъвременяване на способностите, като същевременно допълнително ще подобри оперативната съвместимост със САЩ и други съюзници", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

"Полша възнамерява да използва тези отбранителни продукти и услуги, за да модернизира въоръжените си сили и да разшири възможностите си за укрепване на защитата на родината и възпиране на регионалните заплахи", се допълва в съобщението.

Да припомним, че пусковите установки "Химарс" изиграха ключова роля в борбата на Украйна срещу инвазията на Москва, като позволиха на силите на Киев да нанасят прецизни удари по складове за доставки и други руски позиции и така предопределиха успеха на тяхната лятно-есенна контраофанзива.

Системата M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) е модернизирана, по-лека и по-гъвкава колесна версия на гъсеничната M270 MLRS, разработена през 70-те години на миналия век за американските и съюзническите сили. "Химарс" носи една предварително заредена капсула с шест 227-милиметрови управляеми ракети или една голяма капсула, заредена с тактическа ракета ATACMS. Украйна многократно е искала ATACMS от САЩ, които отказват да ги предоставят, но сделката с Полша включва 45 броя от тях.

В края на януари Варшава обяви рязко увеличение на разходите за отбрана до четири процента от брутния вътрешен продукт, като министър-председателят заяви, че страната трябва да се въоръжи "по-бързо" в светлината на войната на Русия в Украйна. През 2022 г. Варшава е похарчила за военни цели еквивалента на 2,4% от своя БВП, което е третият най-висок процент сред страните от НАТО, според данни на трансатлантическия алианс. Други европейски държави също обявиха увеличение на бюджетите за армиите си, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. На служебна България не ѝ пука.

 himsa

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n