Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

У нас пристига шефът на Офиса за координиране на санкциите към Държавния департамент на САЩ

departГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Следващата седмица у нас пристига Джеймс О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите към Държавния департамент на САЩ. О'Брайън бе в София в края на август 2022 г. за срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност (Американската, Германската и Швейцарската търговски камари). По думите му, той ще има консултации

"за небходимите реформи в светлината на случилото се, довело до днешните санкции".

Да припомним оглушителния шамар от вчера, който отекна в България и би трябвало да бъде чут /и разбран/ от всички матрьошки и мурзилки. "Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България. "Трансперънси Интернешънъл" нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа", коментира Форин офис.

"Корупцията, свързана с посочените лица, отразява системен модел на лично обогатяване за сметка на българския народ, правителство и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство застават твърдо с тези в България, които се стремят да се справят с корупцията и да укрепят върховенството на закона", посочи Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ.

А по думите на разследващия журналист Григор Лилов, тези санкции са нещо като последно предупреждение. „Затова следващите ще бъдат за видни действащи родни политици и за редица фигури в съдебната система, които подриват законността у нас или направо я прегазват. – подчерта Лилов. - Позорният момент е, че САЩ и Великобритания вършат работата на родната прокуратура и съд - например през юли 2022 Прокуратурата прекрати разследването срещу Илко Желязков поради липса на състав на престъпление.“

Позорът е и за медиите, които и в момента защитават тези лица. Позорът е и за българския народ, на когото изглежда не му пука за собствената му съдба и собствения му джоб, добавя журналистът.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n