Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Неотложно е купуването на модерна техника и въоръжение

m29ГБ

12 международни и 6 национални учения с участието на Военновъздушните сили (ВВС) са проведени през 2014 година. Това се посочва в Анализа на подготовката на бойната ни авиация, представен от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. За първи път е проведена съвместно ограничена мисия по Air Policing и за първи път в тренировка участват екипажи от италианските ВВС. Изводите – като цяло е необходима дълбока трансформация на летателната подготовка, борба за ресурси на всички нива, иницииране на проекти с ниска себестойност и увеличаване на реализма в ученията. Сред основните предизвикателства пред въздушните ни войски генерал Радев открои острия недостиг на ресурси, недостатъчното количество изправна техника, малкия нальот на летците, трайната тенденция за застаряване на летателния състав и напускането на подготвени пилоти и специалисти, както и технологичната изостаналост.

Изпълнението на плана в авиацията е 88 процента. Високата организация във всички формирования е довела до постигането на максимални резултати с ограничени ресурси. Основен приоритет за командирите от авиационните формирования и през 2014 г. е била безопасността на полетите. Сред акцентите за изминалата година е и новият модел за летателно обучение, който започна през ноември, се посочва в отчета.През миналата година по третата мисия на Българската армия в помощ на населението са били изпълнени 6 полета за търсене и спасяване, 28 полета за трансплантация на органи и 38 полета за оказване на помощ при наводнения.
Основни направления в дейността на ВВС през 2015 г. ще бъдат: поддържането на декларираните формирования за НАТО, активната работа по реализация на инвестиционните проекти за придобиване на ново въоръжение и техника, както и внедряването на опита на партньорите от Алианса.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n