Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вижте какво е актуалното състояние в засегнатите области

moreГБ

Силният вятър и обилните валежи усложниха обстановката в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Варна и Монтана. За последното денонощие пожарникарите и спасителите са извършили над 200 аварийно-спасителни дейности. По-голямата част от сигналите са за отводняване и отстраняване на паднали дървета и клони. Към момента няма данни за пострадали хора в засегнатите населени места. Ето каква е ситуацията в пострадалите области днес, към 13:00 часа. Продължават усилията на над 300 служители на МВР за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна. Към момента пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия. Няма данни за пострадали хора.

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка в Айтоския Балкан и е затворен за преминаване Ришкият проход. На място, за да почисти пътя е екип от областното пътно управление. Наводнена е основно северната част на бургаския квартал „Лозово“ до Нефтохима. Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранване. В районите на комплексите "Изгрев",  "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета. 
В село Ливат реката е преляла и е наводнила част от околните дворове и къщи. Подобно е и положението в село Лясково, Карнобат и околните малки населени места. В Община Средец има множество сигнали за наводнени къщи и паднали дървета. В с. Дебелт от наводнени постройки са евакуирани 10 души. Създадените групи за наблюдение са регистрирали покачване нивото на водата в язовира до с. Зорница. Сигнали за наводнения са получени и от хора, живеещи в селата Белила, Светлина, Дюлево и Радойново.
На територията на област Бургас, поради наводнение на пътното платно, са затворени главен път Бургас - Варна /за леки автомобили/, пътят Обзор - Варна и пътят Бургас - Средец в района на с. Константиново.
Отворен за преминаване е пътят между Гоце Делчев и Сатовча. Само тази сутрин са получени над 30 сигнала за отводнявания и отстраняване на паднали дървета. Регистрирано е повишаване на нивото на реките в областта /Струма с около 60 см/. Общински фирми участват в почистването на паднали камъни и дървета на пътното платно на пътищата Белица – Семково и Якоруда – Трещеник.
Към момента нивото на река Черна в град Смолян остава високо. Пет пожарни екипа отводняват различни адреси в района. Обявено е бедствено положение на територията на община Девин.
В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в равнинната част и планинската част са мокри. Активизирано е свлачище на път II-48 /Петолъчката – Котел/ на 100 м от разклона за с. Жеравна /Община Котел/. Затворено за движение е едното платно.
Продължава да бъде усложнена обстановката в гр. Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение. В Община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозвелийско, Блъсково и Юнак.
Извършени са 10 отводнявания на общински обекти в град Елхово. Към момента няма обявено бедствено положение и не са въведени плановете за защита при бедствия. Своевременно се уведомяват областния и общинските съвети за сигурност относно нивото на реките. Към момента нивата на реките в областта са: Тунджа при гр. Ямбол – 365 см при критично ниво 560 см,  Тунджа при гр. Елхово - 367 см при критично ниво 395 см и Мочурица при с. Чарда -  325 см при критично ниво 495 см.
На територията на община Кърджали преливат микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Активирано е свлачище в близост до джамията на село Глухар. Непроходим е пътят Кърджали - Хасково през село Мост. В село Посник е прекъснато мостово съоръжение и е затруднена връзката със селата Посник,  Девинци, Гургулица и Момина сълза. От преливането на микроязовир в с. Тютюнче, общ. Джебел се извеждат селскостопанските животни, които са в близост до язовира.
На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан има залети земеделски земи, дворове на къщи. Екипи обхождат критичните точки и следят за нивото на реките и водоемите в района. Към момента не се налага евакуация.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n