Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Путин арестува за държавна измяна 3 разработчици на хиперзвукови ракети

rakesГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Да, резилът за рашисткия джобен фюрер е велик: през 2018 Путин обяви създаването на хиперзвукови оръжия в Русия. По-специално той се похвали с ракетите "Циркон", "Авангард" и "Кинжал". Президентът уверяваше света, че всяка противовъздушна отбрана е безсилна срещу „Кинжал“. До вчера, когато американската ПВО-система „Пейтриът“ уличи Путя в лъжа, сваляйки нови 6 „неуязвими“ кинжала. Какво се

случи след това - трима учени от Новосибирския институт по теоретична и приложна механика, които са се занимавали със създаването на хиперзвукови ракети, бяха арестувани от силите за сигурност с обвинение в „държавна измяна“.

Във вторник, 16. май, служители на ITAM публикуваха отворено писмо, в което обявиха ареста по подозрение за държавна измяна на Валери Звегинцев, доктор на техническите науки и главен изследовател, който основа високоскоростната аерогазодинамика в института. Всъщност, Звегинцев е под домашен арест още от 7. април. Неговият непосредствен ръководител, директорът на ITAM Александър Шиплюк, беше поставен в следствения арест в Лефортово през август миналата година, няколко дни след ареста на главния изследовател Анатолий Маслов. И двамата бяха обвинени по една и съща статия - 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация "Държавна измяна". Маслов беше заподозрян в предаване на данни, свързани с хиперзвукови технологии, в Китай.

Шиплюк и Маслов работят над хиперзвукови ракети повече от 10 години. Те представиха експерименталния дизайн на подобни оръжия още през 2012 г. на научен семинар във Франция. Четири години по-късно се появи съвместна работа на двама учени за аеродинамични изследвания при хиперзвукови скорости.

През последните години Шиплюк участва и в създаването на защитното покритие на хиперзвукови ракети. Общо в Сибирския клон на Руската академия на науките, който е известен със силния си потенциал в областта на физиката и математиката, са подложени на преследване 16 души, включително бившият ръководител, академик на Руската академия на науките Александър Асеев. Един от учените, 54-годишният Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет, почина в следствения арест в Москва малко след като беше арестуван от ФСБ.

Да припомним - през нощта на 16. май руските нашественици атакуваха Украйна с 18 ракети от различни типове, включително шест хиперзвукови „Кинжал“. Украинската система за ПВО ги свали всичките. Няколко дни преди това военните унищожиха друг "Кинжал" на подхода към Киев.

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n