Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

С ареста на „заговорниците” от опозицията Груевски заприличва на Путин

nikolaПетър МАРЧЕВ

Може ли да има нещо общо между трошичката /като територия/ Македония и гигантската Русия, която се шири на 1/7 от световната суша?!

Въпросът изглежда безсмислен на пръв поглед. Първо, защото Русия в мнозинството на населението си е славянска страна, каквото и да означава това.

Докато населението на  Македония произхожда директно от античните човечета на бисексуалния Александър Македонски – и няма нищо общо със славянството, да не говорим пък за родство с българите!

Второ – руснаците са стара нация, която пък е духовна дъщеря на българската нация, подарила на русите азбуката, преведените богослужебни книги и богослужебния език в Православната църква, който го наричат църковнославянски, но всъщност е старобългарски. Македонската нация – напротив – е толкова млада, че чак не е убедена в своето съществуване. И все рови да търси загубения си „идентитет”, но за нищо на света не поглежда на изток, към България. Защото сърбо-комунистическите и бащици са и внушили, че тя няма нищо общо с България и българите, които са нейните най-върли душмани, окупатори, татари, цигани и прочие парчета от хейтърска лексика...

И все пак, между Македония и Русия има нещо общо. И това е маниерът на управление на двамата вождове – Никола Груевски и Владимир Путин. Има ли желаещи да ги критикуват – хоп! – в панделата. Няма значение дали са олигарси или обикновени опозиционери. Днес и Николчо показа, че е достоен ученик на Путин – спретвайки в събота ченгеджийска акция „Пуч”, за да арестува основния лидер на опозицията в Македония - Зоран Заев. Председателят на СДСМ е сред четиримата обвинени в заговор за извършването на преврат в страната, под ръководството на някакво чуждестранно разузнаване. И по-точно - Заев е с мярка за неотклонение подписка, а тримата други заподозрени са арестувани. Задържани са бившият шеф на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски и жена му, а третият арестант е Бранко Палифров, държавен служител от Струмица.

За какво става дума? Според Груевски – за политическо изнудване. На извънредна пресконференция  той заяви, че председателят на СДСМ Зоран Заев лично му признал, че сътрудничи с чужда разузнавателна служба. Освен това, от 2006 г. насам Заев опитвал да го изнудва за предсрочни избори, като в лични срещи през септември и ноември м.г. твърдял, че с помощта на чужди спецслужби е събрал криминални данни /компромати/ срещу хора от правителството.

Първата мисъл, която на мен ми дойде на ума е, че Груевски иска да изкара Заев „бугарски агент”, слуга на българското разузнаване. Или пък храненик на ЦРУ, както и да го наричат понастоящем. И така с един куршум да гръмне 2-3 зае/в/ка. Според местни журналисти, обаче, ставало дума за гръцкото разузнаване, което наистина било събрало данни за съмнителни афери на обкръжението на Груевски. А евентуалното публикуване на въпросните компромати би било твърде болезнено за несменяемия напоследък министър-председател на Вардарската република.

Ако ви е трудно да се ориентирате в ситуацията, моля – нека видим външните реакции на случката, които са красноречиви.

Говорителката на Върховния представител по външна политика на ЕС Мая Коциянчич съобщи, че в Брюксел е получена информация от македонското външно министерство за операцията "Пуч". Тя определи обвиненията "като сериозни", но призова за "прозрачно и независимо разследване на случая".

Също така за „прозрачност” настояха и от Американското посолство в Скопие.

А ето как македонските медии отразиха реакцията на официална Москва – „Лавров до приятелска Македония: Надяваме се на щателно разследване на неуспешния опит за държавен преврат в Македония!” Сиреч, за Москва нещата са от ясни по-ясни - имаме бащинско потупване по рамото от страна на батко Владко.

Ето така – бавно, славно и полека – Македония се превръща в Русия. Следващият ход е Георге Иванов да стане премиер на Македония, а Никола Груевски – президент. И после да се менкат. Като Путин и Медведев...

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n