Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

МВР и занапред ще охранява Паметника на свободата на т. нар. връх „Шипка”

sn3Петър МАРЧЕВ

”По повод на тиражирани днес твърдения в някои информационни сайтове, че Паметникът на Шипка щял да остане без охрана, Пресцентърът на Министерството на културата уточни, че въпросната „новина” няма нищо общо с истината. 

Както е известно, на 20 август 2014 г. служебното правителство реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”, Националния исторически музей и Националния музеен комплекс /Галерията/ да продължи да се осъществява от МВР до 31 март 2015 г. включително. В тази връзка министър Вежди Рашидов е изпратил своевременно писмо до министър Веселин Вучков с молба охраната и занапред да се осъществява именно от органите на МВР.”

Това е информация от пресцентъра на МК. Какво обаче прави впечатление в нея – че продължаваме по инерция да говорим и живеем в една паралелна, фалшива реалност, завещана ни от 45-те години атеистичен комунизъм. За какво става дума – за т. нар. връх „Шипка”. Всички военни академии в света изучават безпримерната епопея под името „битката на връх Свети Никола”! Под това име легендарният връх съществува до началото на 50-те години, когато всичко свързано със святост и Вяра започва да боде очите на комунистическите диктатори в НРБългария. Така върхът бива прекръстен от червените си кръстници на „Столетов”. Двадесетина години по-късно, през 1977-ма Леонид Брежнев идва на посещение в Задунайската си губерния. И бива неприятно изненадан, че нашите ганьовци са нарекли върха на „един дворянин”, как може такава „класова” грешка?! Така, тихомълком нашите парвенюта сменят за втори път името на върха, този път той става „Шипка” – при положение, че на по-малко от километър в северна посока се извисява друг връх със същото име – Шипка.

В една песничка отпреди 25 години се пееше: „комунизмът си отива”. И ние се радвахме... Не, безбожният комунизъм няма да си отиде, докато не зарастнат всички рани, нанесени от него върху тялото и душата на България. Докато не въведем обратно децата в Храма, докато ние, техните родители не приемем Закона на любовта /не прави на другите това, което не искаш да правят на тебе/, докато не бъдат канонизирани стотиците свещеници, избити от комунистическите главорези, докато не върнем името на връх Свети Никола, докато не сменим имената на Димитровград и Благоевград /кръстени на най-отявлените родоотстъпници/.

Вече е създаден инициативен комитет за връщане името на връх Свети Никола. В него влизат общественици от Казанлък, Шипка и Габрово. Въпрос на дни е комитетът да внесе искането си /подкрепено с нужните документи/ в Президентството. Остава и президентът Плевнелиев да се окаже на висота. А също и неговите важни-важни съветници...

Но, докато това стане, аз предлагам на колегите журналисти /както и на останалия книжовен народ/ да започнем отсега да използваме истинското име на чутовния връх, където изгря Свободата ни. Връх Свети Никола!

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n