Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Посолството ни ще издава бързо визи за нашите сънародници

danielГБ

Министър Даниел Митов взе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. В отговор на ескалацията на напрежението в Източна Украйна, Съветът одобри с единодушие включването на нови имена и образувания в списъка с ограничителни мерки, свързани с действия, които подкопават или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Едновременно с това министрите изразиха подкрепа за инициативата на канцлера Меркел и на френския президент Оланд за спиране на военните действия в Източна Украйна и намиране на всеобхватно разрешение на конфликта чрез дипломатически усилия. „Надяваме се, че ще бъде намерено мирно решение на кризата на преговорите в Минск през следващата седмица. Трябва да спрат да умират хора“, заяви българският външен министър. Той съобщи пред журналисти, че България е настояла за пропорционалност при мобилизацията на етнически Българи в Украйна пред украинския посланик Микола Балтаджи, който е етнически българин. Българската позиция ще бъде заявена и пред украинския външен министър Павло Климкин, който ще дойде скоро в България. За пропорционална мобилизация вече са настояли Унгария и Румъния, които също имат етнически малцинства в Украйна.

Освен това, българското Външно министерство е изпратило указания до посолството и консулството ни в Киев и в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия. Те ще могат да разчитат на визи за България, ако техният живот е застрашен. Освен това България подготвя хуманитарна помощ за бедстващите райони.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n