Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Милицията и ДС успяват да парират влиянието на 400-те члена на делегацията от Чехословакия

festГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

През 1968-ма, докато части на Българската армия се готвят да нахлуят в ЧССР по заповед от Москва, в София под лозунги за мир и дружба се провежда Световен младежки фестивал. Но не всичко протича според

очакванията. В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по различни начини да разпространява сред младите поколения в целия свят както комунистическите идеи, така и разкрасени новини за живота при социализма. Един от най-дълготрайните проекти е Фестивалът на младежта и студентите, който се провежда през няколко години в столиците на страните от съветския лагер и Третия свят.

За столица на Деветия световен фестивал от 28. юли до 6. август 1968 г. е избрана София. Двата щаба на фестивала, ръководени от тогавашния шеф на Комсомола Петър Младенов (който в началото на 1990-те беше за кратко президент на България) и от зам.-шефа на Държавна сигурност Григор Шопов искат да превърнат събитието във витрина на успехите на НРБ. От пристигналите над 20 000 млади хора от 138 държави се очаква още да се обявят категорично против американския империализъм. Но плановете се объркват заради 400-членната делегация от Чехословакия.

Как ДС се бореше срещу идеите от Чехословакия

Официална Москва никак не е щастлива от идеята за „социализъм с човешко лице", която от началото на 1968 г. набира енергия в страната на чехите и словаците. Българската Държавна сигурност е наясно какви ще бъдат последствията, ако младежите научат от първа ръка за либерализацията на Дубчек, която среща огромна подкрепа в Чехословакия и в Западна Европа. Западните радиостанции вече от месеци информират за демократизацията в страната, за възстановената свобода на словото и премахнатата цензура. В ДС започват да пристигат доноси и за младежки брожения в София, които са отглас на събитията в ЧССР.

Така например, по време на импровизирана дискусия в Софийския университет студенти поискали - в духа на новите идеи от Прага - член на ЦК на БКП да дойде в университета и да им обясни защо децата на така наречените „активни борци" ползват привилегии за влизане във ВУЗ и при назначенията след завършване. ДС арестува част от участниците в подобни дискусии, като трима студенти попадат в затвора, свидетелства шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев. Той напомня, че Тодор Живков е сред най-активните подстрекатели за обединена агресия на съветския блок срещу Чехословакия, за да бъде свалено ръководството на страната и да бъдат смазани реформите на Пражката пролет.

ДС съзира опасността софийският фестивал да се превърне в младежка дискусионна трибуна за бъдещето на НРБ и на целия съветския лагер. Ето защо изпраща в Прага и Братислава свои агенти, прикрити като журналисти, за да получат от чехословашките служби за сигурност и от казионните комсомолски организации подробна информация за делегацията от ЧССР. Новините са повече от обезпокоителни. Оказва се, че с незначителни изключения гостите от Чехословакия са активни поддръжници на процеса на демократизация. Те са подготвили за София документи и анализи на Пражката пролет, сред които най-опасен за властта е прословутият манифест на чешките интелектуалци „2001 думи“. С пари на чехословашкото посолство в центъра на София е издигната трибуна за свободни изказвания и дискусии. Но печатните материали са конфискувани още на границата, а през първите дни на фестивала трибуната е унищожена по вандалски начин - въпреки протестите на чехословашката страна за нанесени материални щети от 60 000 крони. Допълнително от провинцията в София са командировани 1200 милиционери и 90 цивилни агенти, а в мероприятията по „охрана“ на фестивала се включва и армията с 1500 войници и бойна техника. От столицата принудително или „доброволно“ са изселени над 3000 бивши и настоящи „врагове на народа“.

Мерки срещу неподчинението

„Чужденците отказват да контактуват с членовете на българската делегация на фестивала“, гласи една от оперативните информации на ДС. И в това няма нищо чудно, защото повечето български делегати са членове на доброволните отряди на МВР и не знаят чужди езици. ДС специално подбира „идеологически и физически здрави“ млади хора, чиято роля е да освиркват и да свалят от трибуните всеки оратор, който засегне честта на съветския лагер или постави под съмнение успехите и правилната му вътрешна и външна политика. Приоритетна цел на ДС са младежите от Чехословакия. На проявите, изказванията и „провокационното“ им поведение са посветени над половината от огромния брой донесения и оперативни разработки, които изготвят агентите на ДС, внедрени сред участниците във фестивала. ДС препоръчва на концертите да не се допускат до сцената чехословашки изпълнители, а на „хипитата“ в делегацията да бъде забранено нощем да излизат от стаите си. Конфискувани са и позивите на чехите и словаците за дискусия по проблемите на младежта в комунистическите страни. Самата дискусия е успешно провалена - с помощта на отрядници и оркестър.

Документите на ДС, посветени на Софийския младежки фестивал през 1968, са трагикомична моментна снимка на НРБ по онова време. В тях става дума не само за насилието над неудобните участници, предизвикало протести и скандали, но и за многобройни кражби от храната и средствата, заделени за участниците. "Независимо от същността, характера и резултатите от фестивала в София през 1968 г., трябва да се отбележи обаче, че заедно с Пражката пролет това е първият свеж полъх в НРБ в годините след Унгарската революция през 1956 г.“, заключава шефът на Държавните архиви Михаил Груев.

------------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в DW

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n