Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

От находището в Ада тепе ще бъдат добити около 23 тона злато

zlatГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Златната мина на Ада тепе край Крумовград, разработвана от канадската компания „Дънди Прешъс Метълс“, вече работи. Първите количества златна руда вече са в склада. През декември, когато е пусковият срок

на фабриката, ще започне и производството на концентрата, посочва изпълнителният директор инж. Илия Гърков. Той посочи, че планираните производствени мощности за преработката на рудата са в размер на около 800 000 тона руда годишно. В момента се водят и процедурите по търговете за продажбата на извличания концентрат. „Геоложките запаси в находището са от 27 тона, но това не значи, че толкова злато ще бъде добито, защото има загуби по време на извличането, а и част от рудата не може да бъде изкопана. Тъй като ние ще прилагаме класическата технология на флотация /обогатяване/, добивът на полезен компонент прогнозно е 85-87%, а геоложките запаси – 95-97%“, поясни Гърков.

Продукцията ще бъде транспортирана в специални чували с обем 1 кубик със специализирани камиони. В момента се водят преговори с потенциални потребители на концентрата – две български и няколко чуждестранни предприятия. Изпълнителният директор уточни, че предприятието на Ада тепе е само добивно, не се произвежда метал като краен продукт. Той припомни, че през 2011-2012 г. се наложи цялостно преразглеждане на проекта, първоначалният вариант за цианидно излужване отпадна и се премина към класическото обогатяване – флотацията.

До момента от наетите 162 дългосрочни работници, 153 са местни жители – инженери, техници, ръководители до средно ниво и производствени работници. Максимумът ще бъде от малко над 220 наети специалисти. Крумовградският Клондайк ще има работа за над 8 години, а до 3 години ще трае рекултивацията на находището. Компанията обаче смята да се установи трайно в района - в момента се извършват проучвания на още 7 терена в съседство с Ада тепе, като прогнозите са оптимистични. Целта е да се открие находище, което да осигурява работа на фабриката, а и на местните жители. „Дънди“ разработва и проект за фонд от 5 млн.долара, който да подпомага малкия и средния бизнес в Крумовград. Главното условие за потенциалните му потребители е фирмите да са регистрирани в родопското градче и да са на хората от района, и дейността им да не е свързана с минната промишленост. Въпросните доларови милиони са вече осигурени и не зависят от печалбите на компанията.

 

------------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n