Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Очаква се „самоубийството“ на изнасилвача-убиец

vikiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Продължава разследването на жестокото убийство на млада жена в Русе. Жертвата Виктория Маринова е телевизионна водеща и административен директор на местната телевизия ТВН. В събота тя бе изнасилена

и удушена от неизвестен засега изверг. Първите съмнения са, че Виктория е била „санкционирана“ за решението си да направи предаване, в което е дадена думата на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънския му колега Атила Биро. Пред камера двамата разказват за натиска, оказан върху тях във връзка с публикуваното им разследване за схемата, по която в България се крадат милиони от европейски проекти.

Но защо мафията не посегна на Димитър Стоянов, да речем? А си избра за жертва това 30-годишно момиче? Не че е проблем тези, които разполагат с крадени милиони, да си „поръчат“ който и да е, дори да се казва Доналд.

Логичният отговор на тези въпроси е такъв: Виктория е „случайна“ жертва. А вината ѝ е, че въпреки нейната неопитност /тя работи в тази телевизия само от една година/, момичето по някакъв начин вече принадлежи към журналистическата гилдия. Нейното убийство е предупреждение – към останалите колеги, които имат повече знания, умения и кураж да правят истински разследвания. Предупреждение да си мерят приказките и жестовете. Сигнал за животоспасяваща автоцензура. Сиреч, „бий самара, да се сеща магарето“ на Журналистиката.

Тази вечер, в 18:30 часа журналисти и свободни хора ще излязат на протест в Русе и София, в памет на Виктория. За да кажат в лицето на мафията: Няма да мълчим!

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n