Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Задържана е банда, занимавала се с търговия и трафик на културно-исторически ценности

goldГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Безценно златно тракийско съкровище попадна в ръцете на полицията. Повдигнати са обвинения на четирима участници в престъпната схема, сред които и служител на териториална служба на ДАНС.

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. В резултат на професионализма им и денонощна работа е постигната оперативна комбинация за осъществяване на сделка в началото на седмицата в района на Свиленград. Така в момент на реализирането ѝ са задържани седмина, четиримата от които - участници в организираната престъпна група. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е издигнал в йерархията на престъпния бизнес.

Екипите са действали в условията на неотложност по образуваното досъдебно производство. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие - са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. Според заместник-директора на Националния археологичен музей /НАМ/ на БАН Христо Попов само златният венец - над 400 грама - е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата ѝ в Турция. Досега в България са открити само 4 подобни златни триумфални венци, един от тях е венецът на цар Севт III, открит в гробницата в могилата Голяма Косматка край Казанлък.

В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети.

gf

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n