Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

На Богоявление „багатури“ честваха Празник на здравата вода

raicГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Очевидно ние, българите, сме истински генератор на безумия. Християнският свят чества Богоявление, а край Мъглиж „прабългарите“ на Райчо Гънчев си заформили Празник на здравата вода. В деня, когато

православните свещеници освещават реки и морета със силата на Кръста и Светия дух, дегизираните багатури „оздравяват“ селската река с бутафорен меч. Откъдето и да го погледнеш – паганизъм. Макар и театрализирано с „мълчано хоро“, езичествотото си остава езичество. А крайният ефект от „Празника на здравата вода“ е следният – 200-300 души публика, вместо да празнуват Явяването на Божия син – Иисус Христос, си загубиха времето с едно тричасово безсмислено измислено зрелище.

Райчо Гънчев и неговите „багатури“ са ясни – намерили са пазарна ниша за това, което могат да правят – да яздят коне. С тези си умения биха могли да се прехранват в цирка, например, или като каскадьори в кинопродукциите. Но да се вживяват в ролята на „прабългари“ и да се опитват да ни продават прабългарски шамански суеверия – това няма да стане!

Райчо и сие, ако толкова ви е мил езическият демон Тангра, яхвайте си кончетата и поемайте по пътя – през Украйна, Русия, Казахстан – към Сибир. Там все още живеят езичници, които много ще ви се зарадват!

vo

снимка: ф.х. Желиян Николов

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba