Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ще разчитаме на Европейската комисия да отпаднат  негативните текстове

jelГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Въпреки първоначално трагичните новини от Брюксел, се оказа, че дяволът не е толкова черен. В крайна сметка, Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент е отхвърлила двата доклада, регламентиращи забраната за почивка в камионите и командироването на шофьорите при кръстосаните операции. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков след днешното гласуване на Пакета за Мобилност I в Брюксел.

Министърът уточни, че само 1/3 от пакета е приета – това е докладът за връщането на превозното средство у дома и каботажа. "Ситуацията е по-добра отколкото можеше да бъде, но създава несигурност, защото няма такъв друг прецедент – при гласуване на системни решения, тогава когато са в пакет, по-малката част от пакета да бъде приета, а другата да бъде отхвърлена“, заяви още министър Желязков. Той обяви, че предстои другата седмица координаторите на групите в ЕП да вземат решение дали да допуснат така гласуваните законодателни предложения за разглеждане в пленарна зала.

Министър Желязков припомни, че Съветът на министрите на транспорта на ЕС по време на Австрийското председателство прие Общ подход, който категорично отхвърли текста за връщане на превозните средства, а днес този текст беше гласуван в транспортната комисия на ЕП. Той изрази увереност, че ако под една или друга форма този доклад влезе в пленарна зала, ще получим подкрепа от Европейската комисия за отпадането на тези текстове, тъй като мярката е непропорционална. Тези текстове са протекционистични, разделят Европа и нарушават основните принципи на ЕС за единен пазар, свободно движение на хора и защита на конкуренцията, допълни министърът.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba