Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Отношенията между България и Македония стъпка по стъпка вървят в правилната посока

goГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, на рождения ден на Георги (Гоце) Николов Делчев, македонският премиер Зоран Заев е на посещение в София. Програмата започна с полагане на венец пред паметника на

Гоце Делчев в Борисовата градина. Отдавна очакваните съвместни чествания на героите от нашата обща история започнаха да се случват, макар и бавно, мудно и половинчато. Преди дни Зоран Заев говореше страстно за любовта си към изчезналата Югославия и нейните народи, макар че наскоро белградската улица „Гоце Делчев“ беше прекръстена на… „Маршал Толбухин“!

Малко вероятно е днес Заев да говори с подобна страст за общото ни минало. Вероятно ще се опита някак да нюансира почитта към Гоце. Той все пак бил македонец, ама щом и българите го тачели… добре.

Гоце Делчев, разбира се, е македонец в смисъла, който се е придавал на този термин в края на 19 век. И разбира, се е бил българин, най-малкото защото под обозначението „македонци“ тогава се е разбирало част от българския народ.

Гоце Делчев се е борил за свободата на Македония и Одринско! Като модерен човек е искал всички обитатели на тези земи да бъдат свободни, но едва ли има съмнение, че първият му приоритет са били тамошните българи. Никога не е подлагал под съмнение, че родният му език е български и макар да произхожда от униятско семейство, не е прилагал друга църква за македонците освен Екзархията. (Всъщност униятството намира благодатна почва там, където повече от половината от населението е гласувало за присъединяване към Екзархията, но поради силата на Патриаршията, не са успели да съберат нужните две трети.) Никога на Гоце не му е хрумвало, че в Македония и в Одринско живеят различни народи. За разлика от „върховистите“, всички от които произхождат от Македония, Гоце Делчев довежда в Организацията много от своите приятели от Военното училище, родени в различни краища на България. И не на последно място, когато след Балканските войни гърците изпепеляват родния му Кукуш, татко му бяга в България, където получава пенсия.

Зоран Заев едва ли ще изрече тези очевидни факти, на базата на които трябва да се гради българо-македонското приятелство. Той добре си спомня, че те бяха изречени от един предишен македонски премиер, Любчо Георгиевски и това само му навлече само неприязън!

И все пак Заев вероятно си дава сметка, че Югославия е мъртва и че бъдещият „соживот“ на македонците ще бъде най-вече с българите.

Затова посещението му именно на рождения ден на Гоце не е малко събитие. Бавно и мъчително последствията от травмите ще избледнеят. Гоце Делчев и хилядите знайни и незнайни герои ще продължават да ни свързват, а тези, които ни разделяха, рано или късно ще бъдат забравени!

-------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в „Приоритети“

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba