Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Всички 29 държави-членки подписаха протокола за присъединяване

mkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО вече е подписан от всички 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

откри официалната церемония, приветствайки Република Северна Македония и поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров. "Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза Столтенберг. След встъпителното слово, Столтенберг даде думата на министър Никола Димитров. "Аз съм изпълнен с емоция! - с тези думи започна речта си министърът. - Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно." Димитров отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

От днес Македония ще може да присъства на всички ключови формати на Алианса, но няма да има право да гласува, нито ще може да участва в най-конфиденциалните и чувствителни срещи, докато не получи необходимите знания и опит. Тази стъпка е важна част от процеса на присъединяване, която ще бъде последвана от процес на ратификация на Протокола за присъединяване в националните парламенти на държавите-членки на НАТО. Прогнозите са този протокол да бъде ратифициран до началото на следващата година. Гърция трябва да бъде първата страна, която ще ратифицира този протокол. Парламентарната сесия в Атина е насрочена за петък, 8. февруари, с което Гърция символично ще "отвори" вратата към НАТО на Македония, единадесет години след като я затвори в Букурещ.

-------------------------------------------------

 

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba