Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Франция и Германия с футуристичен отговор на изтребителя F-35

raГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Франция и Германия започват съвместна разработка на изтребител шесто поколение, който до 2040 г. да замени наличните във въоръжените сили на двете държави бойни самолети „Рафал“ и „Юрофайтър“, съобщи Ройтерс. Работещ прототип на новия летателен апарат трябва да е изготвен до 2025 г. Идеята за програмата FCAS (Future Combat Air System) бе обявена от президента Еманюел Макрон и канцлерката Ангела Меркел през юли 2017 г. Освен нов, модерен изтребител тя предвижда и създаването на цял спектър съвременни въоръжения сред които и дронове. Берлин премахна ключова пречка пред разработката преди седмица, когато склони на френските искания и отказа сделка с „Локхийд Мартин” за подмяна на остарелите си изтребители „Торнадо” с модерни Ф-35, способни да носят американски ядрени бомби.

И още оръжие - в последния ден на януари във Вашингтон бе подписан договор между Пентагона и корабостроителницата в Нюпорт за едновременното строителство на два атомни самолетоносача клас „Джералд Форд“ на стойност 15 млрд. долара.

Въоръжава се и Япония, която скоро ще получи от САЩ два стационарни наземни комплекса за противоракетна отбрана "Иджис Ейшор". Двата комплекса ще бъдат разположени в Агита, Северна Япония, и Ямагути, в южната част на страната. В момента САЩ разполагат с три комплекса от този тип. Единият от тях е разположен в румънската база Дивесул и влезе в действие през 2016 г. Вторият е в Полша и трябва да влезе в строя през тази година. Двата комплекса ще бъдат въоръжени с по 24 противоракети. Както наскоро признаха американските военни, тези комплекси за ПРО много бързо могат да бъдат превърнати в ударни комплекси с крилати ракети "Томахоук" за нанасяне на първи удар. Предполага се, че узаконяването със задна дата на тази възможност е една от причините за едностранното оттегляне на САЩ от Договора за ракетите с малък и среден обсег на действие с Русия.

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba