Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Актьорът Димитър Маринов ще гостува на София Филм Фест

dimГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българската звезда на Холивуд Димитър Маринов ще представи лично номинирания в 5 категории за Оскар филм „Зелената книга“ на София Филм Фест. Филмът е отличен с 3 награди „Златен

глобус“, награда БАФТА за ролята на Махершала Али и Наградата на публиката в Торонто! Маринов ще присъства и на премиерата на българо-японската продукция „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, в която изпълнява една от основните роли.

В очакване на апотеоза в сезона на наградите и с особено удоволствие екипът на София Филм Фест ще посрещне на родна земя Димитър Маринов - българският актьор, който получи признание от продуцента Стивън Спилбърг, режисьора Питър Фарели и безусловната звезда в „Зелената книга“ – актьорът Виго Мортенсен. Филмът е едно от най-забележителните постижения на 2018 година – след премиерата и наградата на публиката в Торонто има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и в пет „Оскарови“ категории.

„Зелената книга“ е „вдъхновен от истинско приятелство“ и връща зрителите в началото на 60-те години, когато трио музиканти и доста отракан, цапнат в устата шофьор-бодигард обикалят „дълбокия Юг“ на Съединените щати в опит да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с цвят на кожата, различен от белия. Начело на триото е виртуозният пианист Дон Шърли, а „Зелената книга“ е специален сборник с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за афроамериканци. По време на това турне пред очите на зрителите се ражда една сърдечна дружба между Дон (удивително превъплъщение на Махершала Али) и шофьора му Тони (прекрасен Виго Мортенсен), която продължава в реалния живот за прототипите на главните герои до 2013 година, когато Дон и Тони си отиват от този свят в рамките на няколко месеца.

Българският актьор Димитър Маринов изпълнява ролята на руския виолончелист Олег в „Зелената книга“.

„Със сигурност мога да кажа,- заявява Маринов - че българската публика е значително по-критична и образована от американската. Образованието и интелекта на българите са много по-високи от по-голямата част на хората в Съединение щати – това не е тайна. Очаквам от срещите ми с публиката в София да ми се зададат доста въпроси – и професионални, и персонални, които да са провокиращи – очаквам го, готов съм! С огромно нетърпение очаквам да се срещна със зрителите в България!“

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba