Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Слуга на народа“ посяга към президентската власт в Украйна

zelensПламен ДИМИТРОВ

Василий Петрович Голобрадко е скромен украински учител по история, разведен, живее с родителите си. В един момент му писва от личните и обществените неблагополучия и

излива душата си в гневна нецензурна тирада, която негов ученик заснема с телефона си и я качва в интернет. Клипчето е гледано милиони пъти, Голобрадко става популярен, кандидатира се за президент по настояване на своите ученици и изненадващо печели изборите. Това е сюжетът на първия сезон от сериала „Слуга на народа“, който е гледан по телевизията в Украйна от 20 млн. зрители, а в Youtube – от 98 млн. През 2017 г. филмът е продаден на най-голямата интернет телевизионна платформа в света – „Нетфикс“.

Сега сюжетът на филма „Слуга на народа“, изглежда, е

на път да се претвори

в реалната политика.

Изпълнителят на главната роля в сериала – актьорът, шоумен и продуцент Владимир Зеленский се кандидатира за предстоящите в края на този месец президентски избори в Украйна и всички социологически проучвания го сочат като фаворит.

Макар че няма политически опит, Зеленский не е случаен човек . Роден е през 1978 г. в миньорския град Кривой рог в Югоизточна Украйна. От малък проявява артистични заложби. Завършва право, но никога не е работил по специалността си. Става основател и лидер на артистичната трупа „95-и квартал“, която участва в изключително популярната в бившите съветски републики шоу програма КВН (Клуб на веселите и находчивите). До 2003 г. живее основно в Москва и гастролира по целия бивш СССР. След това се връща в Украйна и започва работа в телевизията. Водещ е на различни шоу програми, най-популярната от които е „Вечерен квартал“. Снима се и във филми. Продуцентската му фирма произвежда телевизионни програми и сценарии за филми, мюзикъли и всякакви развлекателни събития.

В последните години Зеленский работи за телевизията „1+1“, която е собственост на един от най-богатите и най-амбициозни украински олигарси Игор Коломойский. Актьорът намеква за пръв път, че ще се кандидатира за президент в края на 2018 г. В новогодишната нощ, както си му е редът, всички телевизии в Украйна излъчват обръщението на действащия държавен глава Петро Порошенко. Но не и каналът „1+1“. Там към украинците се обръща Зеленский и съобщава, че ще се кандидатира за президент.

Владимир Зеленский е типичен популист,

той няма нито ясно идейно позициониране, нито пък детайлна предизборна програма. Неговият основен коз е, че не е бил във властта и следователно не е корумпиран. А в Украйна корупцията е голям проблем

и повечето избиратели са убедени, че единствената грижа на управляващите е личното им обогатяване. Но Зеленский не е и политически клоун. Той е разумен и предприемчив човек, здраво стъпил на земята. Не е и беден – със сигурност е милионер в долари, но все пак не разполага със средства да изнесе една мащабна политическа кампания, която в голяма държава като Украйна струва поне няколко десетки милиона. Именно оттук тръгват подозренията. Зеленский твърди, че финансира кампанията си от малки дарения, но малцина вярват в тази история. Повечето анализатори смятат, че зад неговата кандидатура стои Коломойский, който влезе в остър конфликт с президента Порошенко за контрола над някои от най-големите държавни компании.

Най-разтревожен от възхода на яркия политически метеор Зеленский е Порошенко. Действащият президент е заложил всичко за своето преизбиране. В последните две-три години той успя да подчини парламента, правителството и повечето от кметовете на големите градове, има силно влияние и в съдебната власт. Управлението на Порошенко обаче не е особено успешно и повечето украинци не го харесват. Над 50% от тях заявяват, че в никакъв случай не биха гласували за него.

Порошенко се цели в онези избиратели, които искат

безкомпромисна политика спрямо Русия,

която през 2014 г. отне от Украйна полуостров Крим и провокира и подкрепи сепаратисткия бунт в Донецка и Луганска област. Неслучайно неговият основен предизборен слоган е „Или Порошенко, или Путин“. С това действащият президент иска да каже, че всички останали кандидати са удобни за Кремъл. Основните постижения, с които може да се похвали Порошенко, са в областта на външната политика – подписано бе споразумението за асоциация на Украйна с Евросъюза, а украинците получиха право на безвизово пътуване в ЕС. През тази година Порошенко прибави още една външнополитическа брошка на ревера си – независимостта на Украинската Православна църква бе официално призната от Вселенската патриаршия в Истанбул.

Третият основен кандидат в президентската битка е истински политически ветеран – Юлия Тимошенко. Първоначално тя е бизнес дама, а в украинския парламент влиза през 1996 г. Три години по-късно става вицепремиер, отговарящ за енергийната политика. През 2001 г. е отстранена и е арестувана по обвинения за контрабандна търговия с газ. В края на 2004 г. Тимошенко е един от двамата основни герои в т.нар. Оранжева революция, която извежда до президентския пост прозападно ориентирания Владимир Юшченко. При управлението на следващия държавен глава Янукович „газовата принцеса“, както наричат Тимошенко, отново попада в затвора, но пак се връща триумфално на политическата сцена след смяната на властта през февруари 2014 г. Сега Тимошенко е лидер на мощната опозиционна партия „Баткившчина“ (Отечество) и разполага със сериозен ресурс – смята се, че тя също е милиардерка. Допреди два месеца тя бе начело в социологическите проучвания, но после отстъпи на Зеленский, а според повечето агенции в последните седмици леко я изпреварва и Порошенко.

Според най-новото проучване

на групата „Рейтинг“

за Зеленский на първия тур на изборите биха гласували 24,7%, за Тимошенко – 18,3%, а за Порошенко- 16,8%. Четвърти е бившият военен министър А. Гриценко с 10,3%. В условно наречения „проруски“ лагер, който разчита на гласовете от Източна и Южна Украйна, така и не бе постигнато обединение около единна кандидатура. Там на най-висок процент може да разчита Юрий Бойко – 9,9%, следван от О. Вилкул и Е. Мураев.

При тази ситуация, изглежда, че ярко антируските кандидати като Порошенко и Тимошенко нямат шансове на балотажа срещу Зеленский, който може да привлече и гласувалите за отпадналите Бойко, Вилкул и Мураев. Но изборите не са предрешени

В Украйна важна роля играе т. нар. административен ресурс, който до голяма степен е в ръцете на Порошенко. Действащият президент мобилизира всичките си икономически и политически ресурси, за да запази властта, защото в противен случай може да се прости не само с президентския пост, но и с богатството и дори със свободата си.

Битката е на живот и смърт и противниците използват компромати, фалшиви новини и чисто технологични хватки. Така например в бюлетината ще фигурират две абсолютни еднакви имена – Ю. В. Тимошенко. Първото е на споменатата вече Юлия Владимировна Тимошенко, а второто – на никому неизвестен кандидат, чието единствено достойнство е съвпадението на имената – той се казва Юрий Владимиров Тимошенко. Предполага се, че този човек е издирен и издигнат от щаба на Порошенко, за да обърка избирателите на неговата съперничка.

Социологическият разрез

на електоралните нагласи

показва големи географски и възрастови диспропорции сред избирателите на тримата лидери в надпреварата. За Зеленский са готови да гласуват мнозина украинци, които досега никога не са ходили до урните, а също и младежта – той води убедително във всички възрастови групи от 18 до 50 г. Пенсионерите са по-склонни да предпочетат „системните“ кандидати Порошенко и Тимошенко. Ясно е, че изборите в Украйна не са битка на идейни платформи и на визии за бъдещето на страната. И тримата основни кандидати гребат с големия черпак от кофата с популистки обещания, повечето от които не могат да бъдат изпълнени. Порошенко обещава да върне Крим, Тимошенко – да намали рязко цените на газа за населението, а Зеленский – да изчисти Авгиевите обори на корупцията. Това, което може да прати шоумена „слуга на народа“ в президентското кресло, е високата вълна на неприязън към досегашния политически истаблишмънт. Същата вълна изтласка до държавния връх хора като Доналд Тръмп в САЩ и Матео Салвини в Италия. Макар че Зеленский изглежда доста по-разумен от Тръмп и по-умерен от Салвини.

----------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този коментар е в Информационния център на МО

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba