Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България, Македония и Сърбия организираха съвместната изложба в Скопие

masГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Да, огромна е стойността на това, което открихме в Требенище, но това, което се случва в момента – да работим заедно трите държави, да пазим своята идентичност и да градим

заедно своето бъдеще, това е нещо неописуемо, това е сбъдната мечта. На добър час на изложбата и на нашите три държави.“ Това каза министърът на културата Боил Банов по време на официалното откриване на съвместната изложба „100 години Требенище“ в Националния археологически музей на Северна Македония в Скопие.

На откриването говориха още премиерът и министърът на културата на Република Северна Македония Зоран Заев и Асаф Адеми. А сред официалните гости на събитието бе Ася Драча Мунтеан – помощник-министър на културата и информирането на Република Сърбия.

Зоран Заев изрази задоволството си от факта, че посетителите ще могат да видят на едно място културното наследство на трите държави и изрази надеждата си в бъдеще страните ни да реализират още много дейности и заедно да опазваме европейското наследство.

„100 години Требенище“ представя находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, намиращо се на 14 км от Охрид. Тя се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - Скопие и от Народния музей на Белград.

Некрополът край с. Требенищее открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. По-късно в разкопките участват археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов. За пръв път пред широката публика са представени почти всички находки от некропола.

----------------------------------

на снимката - една от четирите златни посмъртни маски, открити край Требенище

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba