Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Предупреждението идва след сръбско-руското военно учение

ccccГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Висш американски дипломат предупреди публично властите в Сърбия да бъдат “внимателни и предпазливи” при закупуването на руски ракетни системи, предаде АФП. “Разбира се, имаме опасения не само за разполагането на руска военна техника на територията на Сърбия, но и за възможността Сърбия да придобие значими руски военни системи”, заяви специалният пратеник на САЩ Матю Палмър в интервю за македонската телевизия „Елсат“.

Палмър имаше предвид представянето наскоро на руска ракетна система С-400 и ракетна система “Панцир” в Сърбия по време на военното учение “Славянски щит-2019”. Това е първият път, когато двете оръжейни системи са представени на военни учения извън Русия, според руското министерство на отбраната. Те са били използвани в Сирия, а Турция закупи системата С-400, въпреки силното противопоставяне от страна на партньорите от НАТО. Двете оръжия осигуряват ешелонирана противовъздушна и противоракетна отбрана, считана от мнозина за една от най-добрите в света.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му би искала да се сдобие с оръжията, но че “единственият начин би бил, ако Русия ни ги подари. В противен случай нямаме средства да си ги купим”.

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани заяви: “Надяваме се нашите сръбски партньори да бъдат внимателни и предпазливи за всякакви подобни транзакции.” Американските военни връзки със Сърбия са по-значими от руско-сръбските отношения, припомни той.

“Ще бъдем внимателни, разбира се, защото не искам Сърбия да бъде изложена на санкции от най-голямата световна сила, независимо от факта, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи”, каза Вучич в отговор, цитиран от сръбски медии.

---------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba