Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Берлин и Париж с план за трансформация на ЕС

meГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Германия и Франция изготвиха план за двугодишна „Конференция за бъдещето на Европа“, насочена към преразглеждане на почти всички аспекти на функционирането на ЕС, включително евентуални промени в договора, ако е необходимо, с цел да се направи блокът „повече единен и суверенен “. Проектът предлага лидерите на ЕС да проведат първа дискусия по конференцията на срещата на върха в Брюксел следващия месец. Той призовава за инициатива в две фази, като първата започва в началото на следващата година и се фокусира върху „демократичното функциониране на ЕС“, особено „по отношение на изборите и назначаването на ключови позиции“. Втората, още по-решаваща фаза на Конференцията за бъдещето на Европа, ще се съсредоточи върху „политическите приоритети“ и ще продължи две години.

Документът беше разпространен в страните-членки на ЕС в понеделник и се очаква да бъде обсъден от посланиците днес, сряда.

Концепцията за такава Конференция за бъдещето на ЕС беше предложена от Макрон в писмото му до европейците през април преди изборите за Европейски парламент и вече е одобрена от избрания председател на Комисията Фон дер Лайен, а очевидното забързано публикуване на плана предполага, че официални представители в Париж и Берлин искат да го разпространят в страните от ЕС преди гласуването в Парламента тази седмица за потвърждаване на новия екип от комисарите.

Документът изглежда също е създаден за справяне с напрежението във френско-германските отношения, което започна да създава значителни безпокойства в Брюксел и други столици в Европа. Склонността на Макрон за подривна политика, включително и неговата неотдавнашна критика към НАТО, дава на германския канцлер Ангела Меркел възможността да разкрие „тайната“, че се изморява от наглостта на младия си френски колега.

В различни моменти след избирането на Макрон през 2017 г. други лидери на ЕС проявиха далеч по-малко ентусиазъм по отношение на исканията му за по-голям федерализъм и суверенитет на ЕС – апетит, който изглежда не е в крак с настоящото настроение на избирателите.

При това много лидери също признават някои от ограниченията на съществуващите договори на ЕС и необходимостта от преразглеждане и подновяване в отговор на множество фактори, включително Брекзит, нарастващ национализъм и десен екстремизъм и хвърляне в смут на трансатлантическите отношения след изборите на президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n