Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Доц. Момчил Дойчев набелязва приоритети в отношенията ни със Северна Македония

ghГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е едно голямо постижение за нея. Безспорно това усилва нейната сигурност и независимост. С този

акт евроатлантическата ѝ интеграция е преживяла първия етап на нейното осъществяване.

За НАТО разширяването има важно геополитическо значение, доколкото тази връзка, която представлява регионът на Западните Балкани, вече не е бяло петно и частично се запълва. За България това създава допълнителни връзки с нашите братовчеди от Скопие.

От гледна точна на евроатлантическото единство насочеността на българската политика би следвало да се насочи към осъществяването на европейското членство както на Македония, така и на Албания. По този начин ще се осъществи и връзката, по която преминава Коридор №8 от Черно до Адриатическо море, от Варна и Бургас през Пловдив, София, Скопие, Тирана и Драч. Този коридор е изключително важен в геополитически план както за НАТО, така и за България. Той ще засили нашите връзки със Северна Македония и Албания.

Атлантическият съвет на България смята, че е важно да бъде създадена една високоскоростна железница, която да тръгне от Бургас и през Пловдив и Благоевград да стигне до централната част на Македония до Велес и от там до Скопие и Албания. Този проект е започнат още от Царство България през 1942 - 1943 г., когато на практика са очертани коридорите, за които говоря.

София трябва да прилага един гъвкав и разумен подход в отношенията си с РС Македония за разширяване на нашите взаимоотношения, постепенно, но неотклонно. Трябва да направим нашите отношения подобни на тези, които Румъния има с Молдова и Гърция с Кипър, защото за нас това има културно и сантиментално значение.

Задължително трябва да преодолеем патриотарския подход, който разглежда нашите отношения само в исторически план. Трябва да преодолеем това и да оставим историята на историците и да преминем към нов тип отношения, основаващ се на общите ни интереси. Интегрирането на РС Македония и Албания в ЕС може и трябва да стане с по-активното съдействие на България с изграждането на транспортните, културните, политическите и икономическите връзки.

Добрата новина за приемането на РС Македония като 30. член на НАТО би следвало вече да се изпълни с конкретни политически инициативи. В сферата на образованието, например, ние от Нов български университет имаме идеята да се открие негов клон в Скопие.

Има изключително много възможности, които членството на Македония в НАТО предоставя на България, включително и с разширяването на нашия кръгозор към Адриатика, където ще преминат важни енергийни проекти, от които ние не трябва да бъдем изолирани.

 

-------------------------------------

Доц. д-р Момчил Дойчев е съпредседател на УС на Атлантическия съвет в България. Неговият коментар е направен специално за БГНЕС.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba