Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Кой и защо почита и слави тоя кръвопролитен завоевател, с какво той е по-читав от Хитлер

alРумен СТОЯНОВ

Нему в Скопие люти македонисти възторжен паметник извисиха, да имаше как, щяха да го сторят неръкотворен. Или поне от двадесет и четири каратово злато. Нали пиша тия оскъдни редовце не за тамошняци, а за тукашняци, ще река, че и кажа нещинко за Ал. Македонски. Ощастливил света с телесно присъствие в него между годините 356 и 323 преди Христа. Син Филипов. Учил при Аристотел. За какво и как

прочутият философ го е наставлявал не знам, но знатният питомец не усвоил повеление свише: животът човешки е безценен. И не може да бъде затриван ей така, още по-малко ради налудничави прищевки. Младокът или въобще не чул нещо подобно или през едното му влязло, през другото излязло и между ушните миди нищо не останало. Ибо се подпретнал чужди (по македонистки люцки) земи, богатства да граби. С буйна, чети незаситима, стръв. Ней робувал години десет. През туй голямо време завоювал, е не лично, а посредством бойци, владения, простиращи се от Македонско до Пакистанско. Даже чак дори нахлул в Индия. Спечелил прослава на пълководец непобедим. Неговата крилата мечта, вероятно младенческа, била да създаде най-грамаданестата империя от как свят светува и човек човекува. За осъществяването на тоя красив блян не жалел сили. А тях имал в преизобилен излишък: включително ги отдавал на двата пола. Умноглавци го водят за един от най-успешните военачалници. Това безспорно качество му отрежда трайно място в историята: дечиня и татенца, мамчета, дядковци, бабчета знаят името Ал. Макед. Тоже моя скромност, ибо съм дядко трижди, а и през училище минах.

Само че задавам си въпросченце едно, в действителност двусъставно: каква е била цената на ония всите подвизи? Ответът неопровержимо гласи: реки от насилствено и съвсем ненужно пролята човешка кръв. Изтичала тя от воините на чутовния балканец и още по-изобилно от враговете им. Цели десет години Ал. Макед., ръчкан от неистовата мисла да прошири своята власт май до края на света, юначните му подчинени клали на ляво и на дясно мирни жени, деца, старци от десетки народности, чиято непростима вина била, че (как си позволяват?!) били на пътя, предначертан от Самси Ал.

Днес, трезво преценявайки свършеното от неповторимия храбрец, необходимо е, с ръка на сърцето, да кажем открито, необременени от лукаво втълпявани предразсъдъци: наднебесно възхваляваният во Скопие Ал. Макед. е сред най-върлите кръвопийци в целокупната история. Той не освобождавал, тъкмо напротив. Всеспасителят Иисус Христос отсъжда: „по плодовете им ще ги познаете“ (Матей, 7:16), сиреч делата. Нека бъдем искрени: ради какви добрини делата на Ал. Макед. заслужават да останат в паметта на човечеството? Въвел по-голяма справедливост у покорените народи? Те са го желали, повикали, приветствали? Донесъл им по-високо благоденствие? Мигар? Нека бъдем искрени: с какво деянията Ал. Македонови са достойни за нашето признание, щом тънели в кървища? И не само: ще да са колко стотици хиляди изнасилените девици, жени, осиротелите деца, осакатените мъже, вдовиците? А разграбените градове, села? Дори само защото е опожарил приказната столица Петрополис Ал. Макед. трябва да бъде наречен злодей от висш разред. Защо тия и още, още негови престъпления биват внимателнинко, на пръстета, заобикаляни? В учебници, разпространителски четива защо биват изтъквани пълководските умеятности, размахът на оногова македонянина, а премълчавани техните последици, измерими в неизчислими сълзи, преизобилни смърти, разрухи, защо бива скривана чудовищната цена, която човеци трябвало да платят ради безумните щения на едного?

Бе нали сега в Еврогейския съюз чуруликаме за правцата на човека, туйцък, онуйцък, милеем в Пандиз палас да им е на обитателите калорично папането, да разполагат с фитнес гъделчета, предоставяме куп удобства - за сметка на бедстващи пенсионери, - а забравяме какви е зверства вършил Ал. Македонски? Как тъй с две мерила подхождаме към едно и също, човешкия живот: изтъкваме сръчността на оня да побеждава и не смеем да обмълвим тя какво носи за потърпевшите? Семейство живее кротко, тихо, работи, изневиделица връхлитат въоръжени другородци, които ни ги е чувало, още по-малко виждало, пък никак желало, поругават дъщерята, майката, убиват съпруга, задигат каквото искат, а ние изтъкваме похвати, с които водителят надвил врага. Че какъв е той враг, враг е нашественикът. Тия му безчинства не ни трогват: важни са еди какъв стратегически гений на Ал. Макед., довтасал в ония краища без никой да го е викал.

Нека вмислим: с какво тоя Ал. Макед. е по-читав от Хитлер, запратил немци да се бият из Европа, че и вън от нея, в Африка, Атлантика? Защо фюрера не го никак хвалим, а въпросния македонянин бива тачен като велик държавник? Да вдигнеш паметник на Ал. Макед. е все едно да вдигнеш паметник на Ленин, Сталин, Хитлер - зер и тримцата никак не пестели някакави си там човешки животи, - умонепостижими кръвопийци, сродници на Ал. Макед. Нали трябва по дела да съдим за людете, а какви са делата му в продължение и протежение на години десет? Безпаметство към издевателствата Македонови? Давност? Затваряне на очета? Как така Хитлер е злодей, пък Ал. Макед. го броим за велик пълководец, щом лял човешка кръв по-дълго от австро-германеца? На такъв да вдигнеш паметник равнозначи да признаеш на всеслушание: не ми пука за стотиците хиляди по негова заповед избити, осакатени, изнасилени, осиротели, овдовели, ослепени. Ако туй не е гнусна гавра с безценността на човешкия живот, що е? Някой изтърве напречна приказка и хоп, бива изобличен с онуй за политически неправилно, а за оногова незаситимия убиец не смеем да пишем какви противочовещини е оделотворил. И някъде го паметникуват, че даже и любимото му конче Буцефалчо, удостоено с неповторимата чест да са го яхали задните части на виновника за потоп от кървища, право тамошно, македонясало.

Да се хвалиш с Ал. Македонски е все едно да излезеш насред мегдана и да ревеш гордо с все гърло „Баща ми е убиец!“        

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba