Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За отрязаните глави или Как французите прекрачиха всички граници на морала

mdmdjsjsnГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Ти мене уважаваш ли ме?“ Върху този легендарен пиянски въпрос, всъщност, се крепи оцеляването на цялото човешко общество. Другата дума за уважение е толерантност, зачитане на другостта. „Не прави на ближния си това, което не искаш да правят на теб“ е основен Вселенски закон. Но французите, тръгвайки от Великата френска масонска революция, извървяха докрай пътя на атеизма, за да стигнат до

Безумието.  „Свободата във Франция включва правото да вярваш или да не вярваш. Но това е неделима част от свободата на словото, която стига до правото на богохулство“, твърди президентът Еманюел Макрон. Без да си дава сметка, че когато Свободата е постигната за сметка несвободата на другия, вече става дума за тирания.

Затова по улиците на Франция се търкалят отрязани човешки глави. Не е нужно целият свят да вярва, че Мохамед е пророк. Нужно е малко уважение – да не се подиграваш със светините на другия.

Но очевидно във Франция човечността и добрият стар морал вече са в Червената книга. Вместо да признаят, че са сбъркали, французите се надъхват да продължат нататък. „Дързостта трябва да дойде от цялата нация: трябва незабавно да препечатаме всички карикатури на “Шарли Ебдо”, да ги разлепим по стените си, за да запушим устата на убийците. Те могат да убият един човек, не могат да убият всички.“ – заявява френският писател и философ Паскал Брюкнер пред "Фигаро".

Както изглежда, Франция ще продължи по избрания път. Между другото французите имат още доста работа за вършене, тъй като Свободата им все още е ограничена от няколко табута. Ограничени са правата им на кръвосмешение, на убийство и на свободна консумация на човешко месо… Но, всяко нещо с времето си.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n