Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Отворено писмо до Зоран Заев и всички македонски управници и политици

fvgbhnТеменужка ЛЮБЕНОВА

Г-н Заев, обръща се към вас една българка от Македония по повод всичко, което говорите и правите по изясняване на политически създадения т.нар. Македонски въпрос. Заради моя български род от Македония реших, че трябва да ви пиша; моите деди не биха ми простили, ако замълча и безучастно гледам поредното издевателство над истината. Имам няколко въпроса, на които сте длъжен да

отговорите, защото ние също живеем в тази част на Балканския полуостров с наименованието Македония, което няма национално измерение - както баварците не са нация, а германци.

Първо - разказвате ли в Европейския парламент и в Европейската комисия за случаи като тези, на които аз сама съм свидетел? В манастира на свети Наум сме с наша приятелка от Охрид. Влизат трима мъже в черквата и единият от тях започва да обяснява, че изписаният на стената ктитор с избодените очи вляво, до вратата, е византийският император Михаил, който наредил на светите братя Кирил и Методий да напишат „македонската“ азбука /истината – това е българският свети цар Борис-Михаил Покръстител/. Като чух това, реших да говоря високо, само за да се чуе, че има българи в храма. Мъжът се обърна и ме погледна, но продължи да разказва - знаете много добре какво. Ние носехме дарове за свети Наум и коленичихме пред гроба му. След десетина минути същият мъж се върна и се опита да ме заговори. Отказах какъвто и да било контакт. Тогава той почти извика пред гроба на св. Наум: „Имам три деца, трябва да ги храня. Моят род сме българи. Баща ми ни закле да не забравяме никога и да възпитаме децата и внуците да знаят истината. През седемдесетте години имало отново обиски на съмнителните за българщина семейства и баща ми изгорил всички документи. Миналата година отидох в църквата в София, където сме кръщавани цялото семейство, и си извадих дубликати.“ Това ли е представата ви за свобода и демокрация, с която искате да влезете в Европейския съюз?!

Второ – готов ли сте да разказвате в Европейския парламент и в Европейската комисия за случаи като ето този този? В една църква в Охрид на 27. юли с моя съпруг пуснахме с разрешение на работещите там църковни песнопения на Борис Христов. Всички, които бяха вътре, спряха на едно място и заслушаха с интерес. Когато остана последната песен, спрях касетофона. Една жена ме попита защо не пускам и следващата. Отговорих ѝ, че тя е „Многая лета“ за българския народ и не смея, защото ще имаме проблеми. Въпреки това, всички настояха да я чуят. Седем пъти, г-н Заев, седем пъти поред тези граждани на Охрид пожелаха да слушат гласа на Борис Христов как благославя българския народ, а някои от тях плачеха. Започнаха да ни канят да им отидем на гости, обясняваха къде са им къщите, непременно искаха да ги посетим. Това ли е демокрацията ви, това ли е правдата ви, която разкъсва родствените ни връзки?! Още много мога да пиша! Две хиляди години след Христа, да не можеш да кажеш какъв е рода ти, какъв е езика ти! Това казвате ли в Брюксел?!

Моята майка на 9 години е пребита в училище от учителката по македонски език след престъпната договорка за македонизация на Благоевградски окръг, защото нейният баща и дядо не са ѝ позволявали да учи измисления от сърбошовинистите с благословията на Сталин „език“, подкрепен от много от т.нар. „Велики“ сили. Прибрала се е у дома с кървави ръце. Когато в края на годината я извиква първа директорът на училището, за да получи отличното си свидетелство, тя плаче и не иска да отиде при него, защото има двойка по македонски език. Директорът се досеща и казва: „Излез Миланке, по македонски нямаш оценка, отличничка си!“. Ето, за това разкажете в Брюксел, г-н Заев!

Бащата на моя татко е изгонил комисията по македонизацията и до края на живота си той не проговори на участниците в нея, въпреки че живеехме на една улица и се срещахме с тях всеки ден. Дядо ми не им прости! В къщата ни имаше готови вързопи с храна и дрехи, които периодично се сменяха - за в случай, че в София комунистите решаха да ни дадат на Тито, ние веднага да бягаме за Кочериново. Ето, и това разкажете на важните европейски чиновници, г-н Заев!

Никой български политик няма да ви оспорва правото на държава и да си държите политическия златен кокал в устата, но този път истината и за историята, и за езика най-после да бъде призната и след това – който иска да е българин, който иска – измислен македонец, плюещ върху гробовете на предците си… Това е личното право на избор. На мен, особено като лекар, ми е пределно ясно, че не се раждаме, за да бъдем всички непременно достойни хора, всеки сам решава дали ще бъде с Истината и Христа или със Сатаната, който е баща на лъжата.

 

-----------------------------------------

Бел. ред. Д-р Теменужка Любенова е председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград

asweds

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n