Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

jdhfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Роденият в Кюстендил български художник Теодор Ушев излезе начело в авторитетна анкета, събрала мнението на 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци. Въпросното допитване е организирано от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона. Българинът е следван от режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В световен план името му нашумя след създадените в съавторство с писателя Георги Господинов философски визуални притчи – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. В творческата си биография Ушев има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, вкл. номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (Златен Глобус). Член на Американската академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена за изкуство и литература на Френската република.

Освен в анимацията, Ушев се изявява и в игралното кино. Зад гърба си има вече един късометражен филм, част от омнибус-филм по разкази на Г. Господинов. В момента Тео работи по първата си пълнометражна лента, чийто жанр е антиутопия.

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n