Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Летище „Долна Митрополия“ получи сертификат за гражданско

kkijhГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Летището в Долна Митрополия получи сертификат за гражданско и вече е включено в световната карта на летищата. Това съобщи бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски". Голямата цел е създаването на Европейски център за авиационно обучение. Генералът уточни, че предстои сертифициране през 2021 г. обучението на граждански пилоти

с дипломи, признавани в цял свят и поясни, че към авиоучилището има интерес за обучение на чуждестранни студенти – от Румъния, Виетнам, предстои сключване на договор с Гърция.

Генералът посочи, че във ВВВУ през 2020 г. са стартирали обществени поръчки за възстановяване на сградния фонд и за новата учебна година ще имат на разположение нова база. Очаква се през септември да влязат първите цивилни студенти за гражданска авиация и за авиационен мениджмънт в новия факултет, който ще бъде открит в Плевен. Ще има обучение на мъже и жени за инженери.

„Концепцията включва подготовка, освен на авиоинженери, и на строителни инженери и цивилни пилоти. Имаме осигурени средства от министерството – около 3 млн. лв. Имаме най-ново поколение тренажор от Швейцария за обучение на курсанти, поръчали сме тренажор за подготовка и за граждански пилоти. Предстои изграждане на нов тренажорен комплекс. Основната амбиция е да направим европейски център за авиационно обучение за Източна Европа. Сега в Балканския регион няма такъв“, изтъкна ген. Радойски. Той отбеляза, че има осигурена подкрепа от Германия, която ще финансира с инфраструктура и с авиационна техника новия център безвъзмездно. „Ще разчитаме на европейската подкрепа. Кандидатстваме по европроекти и се надяваме да получим още такава подкрепа. Най-важното е училището да гледа в бъдещето, защото техниката се развива бързо, а кадрите се подготвят за повече време. Най-трудно се изгражда човешкият фактор“, подчерта генералът. По отношение целта им да набират качествени студенти, той разкри, че ще организират олимпиади по математика, физика, химия и класиралите се на първите места ще бъдат приемани. Целта ни е да спрем изтичането на мозъци от страната, бе категоричен ген. Радойски.

 

   

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n