Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Един от виновниците за прочистването на секретния архив ген. Савов се самоубива

pisГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В средата на януари 1990 г. над централата на ЩАЗИ в Източен Берлин започват да се извиват кълба от дим – репресивният апарат на ГДР е започнал да гори компрометиращите режима архиви. Там обаче гражданските организации реагират мигновено и успяват да нахлуят в Управлението, да го превземат и поставят под граждански контрол. Така успяват да спрат процеса на прочистване на архивите още в

начална фаза. Тази информация от Източен Берлин, разбира се, не е съобщена от контролираните от комунистическия режим в България медии и хората не научават за случилото се в столицата на ГДР. Държавна сигурност обаче има своите канали и новината за завземане на сградата на ЩАЗИ достига до репресивния апарат на БКП. Това е достатъчно на ДС да не допусне подобно развитие на ситуацията и в България.

Отделно от този факт до ръководството на МВР-ДС достигат тревожни сигнали, че много агенти на Държавна сигурност искат спешни срещи със своите водещи офицери и настояват досиетата им да бъдат унищожени, заплашвайки, че ще минат на страната на опозицията.

БКП и ДС разбират, че повече няма да управляват еднопартийно и трябва да направят всичко възможно да заличат колкото се може повече компрометиращи БКП архивни материали и досиета преди бъдещите парламентарни избори и евентуалната опасност след тях чужд политик извън компартията да влезе като министър в Министерството на вътрешните работи.

Зад прочистването на досиетата на ДС стоят ген. Стоян Савов – зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за архива на ДС и началникът на отдел 03 на ДС (архива) ген. Нанка Серкеджиева. Савов, Серкеджиева и Семерджиев работят в пълен синхрон по проблема с досиетата. И тримата се познават много добре и отдавна – още като партизани отпреди 9 септември 1944 г.

По този начин, криминално, са унищожени 42% от агентурните дела. Разбира се, преди това ценните компрометиращи документи са заснети на микрофилми. И така БКП/БСП запазва два вида документи, с които поставя в тежка зависимост своите агенти – картоните в картотеки и регистрите, в които на ръка са вписвани различните категории секретни сътрудници на Държавна сигурност. Ето защо българският преход се случва толкова мъчително…

Четете подробности по темата ТУК

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n