Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Правителството одобри Програма за развитие на отбранителните способности

pdeedГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Правителството одобри Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032. Тя е разработена на базата на изготвения в Министерството на отбраната Доклад за резултатите от Стратегическия преглед на отбраната, който беше проведен като интегрална част от инициирания на национално ниво междуведомствен Стратегически преглед на Системата за

защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната. Въз основа на Програма 2032 ще бъде разработен План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. и Инвестиционен план-програма до 2032 г. за осигуряване изграждането на приоритетните способности на Въоръжените сили и тяхното превъоръжаване и модернизация.

В документа е определена общата численост на Въоръжените сили, която към 2032 г. ще следва да бъде не по-малка от 43 000 души, от които 3 000 души доброволен резерв, както и финансовата рамка, според която разходите за отбрана, трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.

В момента на дневен ред е третия мащабен проект за модернизация на българската армия с нови бойни машини за пехотата. МО иска да въоръжи поне една пехотна бригада, най-вероятно елитната 61. Стрямска, със 150 бронирани машини от най-ново поколение, които да ѝ позволят да участва максимално ефективно в евентуални съюзнически операции на Северноатлантческия алианс. От тях 90 трябва да са бойни - въоръжени с 30-милиметрово автоматично оръдие с натовски боеприпаси, което може да стреля точно в движение, с модерни самонасочващи се противотанкови ракети, както и с максимално добра бронировка, която да гарантира висока степен на оцеляване в реални бойни действия. Останалите 60 машини ще са спомагателни - може да са по-леки, не толкова високопроходими (със задвижване 6х6 вместо 8х8), с по-леко въоръжение и не чак толкова висока степен на защита.

За целите на тази модернизационна програма парламентът отпусна 1.46 млн. лв. с ДДС, а до финалния етап на наддаването достигнаха две фирми - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria. При отварянето на ценовите оферти, които не бяха оповестени официално, обаче се оказа, че в стремежа си да изпълнят всички изисквания на българските военни и двете компании са превишили бюджета с поне половин милиард лева. "Това е сложна сделка. И двете фирми, които бяха класирани, дадоха много по-високи цени от това, което парламентът ни е гласувал като рамка", коментира министър Каракачанов.

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n