Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вашингтон вече близо 100 години отказва да подпише Лозанския договор

esdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За българите американският президент Удроу Уилсън е истински спасител. На мирните преговори в Париж след края на Първата световна война лакомите гърци искат държавите победителки да заличат от политическата карта нашата Родина. Венизелос предлага България да бъде разделена на три „автономни области“, които да бъдат подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния. Франция и Великобритания са склонни

да подкрепят ненаситните ни съседи. Единствен американският президент заявява категорично, че ако това се случи, той ще напусне мирните преговори!

Но с подписването на Севърския мирен договор Турция е разпокъсана: Проливите стават международно владение, създава се голяма кюрдска държава, а Армения стига чак до Черно море. Западът насърчава Гърция да окупира западната част на Мала Азия. Но Кемал Ататюрк с оръжие в ръка се противопоставя на победителите и осуетява техните планове…

Така се стига до Лозанския мирен договор, който САЩ така и не подписват. „Това означава, че Вашингтон и до днес не признава юрисдикцията на Анкара над днешните територии на турската държава“, твърди политоложката Карине Геворкян.

А това означава, че САЩ няма да се намесят в защита на Турция, ако тя бъде нападната от трета страна, да речем от Русия.

Още за плановете за разпокъсване на Турция четете ТУК

iyr

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n