Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Статията в „Ди Велт“ не е платена публикация. Но дали не е лобистка, все пак?!

kiretГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Като истински „Герой на нашето време“, Кирил Петков също е достатъчно противоречива личност. Звездата му в политиката изгря, запалена от десницата на Румен Радев /за когото лично ген. Решетников се похвали пред руските медии, че вече в България имаме „наш човек“/. Няма как да бъде забравена толкова бързо и лесно и упоритата лъжа на Киро, че нямал канадско гражданство. После – сдружаването му със

социалистите-комунисти на Корнелия. Позитив – позицията на ПП за изпращане на български оръжия за Украйна... И в един момент отекна публикацията на „Ди Велт“, според която България /по време на управлението на Киро и Асен/ била спасила Украйна от разгром… Румен Радев, който вече бе отрекъл бащинството си над ПП и ги бе нарекъл „шарлатани“, обяви, че статията в немския вестник била поръчкова. "Съгласна съм, че е абсолютно поръчково. То се видя и колко струва", заяви Корнелия Нинова в Би Ти Ви по адрес на публикацията на германския ежедневик "Ди Велт", озаглавена "България - страната, която тайно спаси Украйна". И продължи: "Имаше публикации колко струва да си поръчаш статия в "Ди Велт" - 26 и нещо хиляди, нещо такова."

Твърденията на Нинова за "26 и нещо хиляди" всъщност препращат към публикации в съмнителни сайтове, които цитират цените на "Ди Велт" за публикуването на т.нар. адверториал или рекламна статия. Публикации, които според правилата изрично се обозначават като платени. Стоят ли някакви доказателства зад думите на Нинова и Радев? Или те без колебание, на база единствено на спекулации, обвиняват водеща германска медия в нарушаване на основни журналистически и етични правила? Ето какво установи проверката на „Дойче веле“. какво ни казаха от "Ди Велт" и Германския съвет по печата.

"Не, в този текст не става въпрос за адверториал", отговарят от "Ди Велт" на запитане на DW. Те обясняват мотивите зад публикуването на статията лаконично: "За журналистите е естествено да търсят вълнуващи истории и да ги разследват". Самият автор Филип Фолкман-Шлук даде интервю за Би Ти Ви и заяви, че дебатите около предоставянето на оръжия на Украйна от страна на Германия са поводът да разкаже българската история. "Започнах да се интересувам каква е ситуацията в другите страни и откъде (Украйна) всъщност получава голяма част от оръжията по време на войната", обяви той. Фолкман-Шлук каза още, че се е свързал с Кирил Петков, който му е разказал интересни неща и затова се е обърнал към украинския външен министър Дмитро Кулеба, който да потвърди думите на бившия български премиер.

Но ето и гледната точка на разследващия журналист Григор Лилов по темата

 

"ДИ ВЕЛТ", ОРЪЖИЕ, ПИАР И ЛОБИЗЪМ

Григор ЛИЛОВ

Вероятно вече сте прочели статията на тежката артилерия на немските медии "Ди Велт" за българските юнаци, които "спасили" Украйна. Юнаците са от "Продължаваме промяната": Кирил Петков и Асен Василев. А сега да видим някои данни, за да преценим колко истини е съобщил "Ди Велт" и колко неистини е изрекъл.

.

Общият износ на България за миналата година е нараснал с 22 млрд, за които освен инфлацията основен принос имат високите цени на тока, на суровини като медни и други концентрати, както и на горива. А сега давам някои дестинации на този износ, в които не може да се обясни рязкото нарастване на експорта на България към тях с разни стоки, нито пък с увеличената стойност на големите износни пера в листата на България

1. Данните от външнотърговските статистики сочат, че за януари-ноември 2022 г.

*** износът ни за Египет спрямо съответния период през 2021 г. е подскочил от 437.2 на 982.9 млн.;

*** износът за Индия от 226.2 млн. - на 560.5млн.;

*** износът за Сърбия от 1 296.5 млн. - на 2 053.2 млн.;

*** износът за Република Южна Африка - от 146.0 млн. на 444.6 млн.;

*** износът за Либия - от 207 млн. на 355 млн.;

*** износът за ОНД - от 1 067,9 млрд. на 1 336.1 млн.;

Общата сума от тази страна на монетата, ако го наречем така, е над 1.8 милиарда лв.

Статистическият израз за ръба на тази монета гласи "неопределени дестинации" - нарастване от 218.2 млн. на 2 067,8 млн. В митническите документи той е код 999999, по който не може да се разбере какво точно е изнесено. Най-често става дума за оръжие. Тук виждаме нарастване от почти 10 пъти - с 1.8 млрд.

Общата сума на езито на "монетата" и на нейния ръб е 3 милиарда, 654 милиона и 600 хиляди лева.

Да видим и другата страна на монетата:

*** износът за английския Гибралтар е подскочил от 244.5 млн. на 919.0 млн.;

*** износът за Украйна - от 726.3 млн. на 1 986.0 млн.;

*** износът за Полша - от 1 414.2 млн. на 1 760.9 млн.

*** износът за Румъния - от 5 574.6 млн. на 7 954.3 млн.

Общата сума от тази страна на монетата е 4 милиарда и 460 милиона лева.

Необяснимото нарастване на износа към посочените държави е 8 милиарда и 114 милиона лв., като не е отчетен декември - вероятно още към 800 млн. За годината това прави 9 млрд. лв. общо за цялата "монета".

Суми за какво? - Монетата с необясними разлики по тези дестинации е такава - оръжие.

През 2021 г. износът на оръжие и боеприпаси е бил малко над милиард долара, което е около 2 млрд. лева. Разликата между двете години - 2021 и 2022 е 7 млрд., което съвпада със сумите, сочени в публичното пространство.

.

Или както заяви Нинова "какво са правили с нашите доставки държавите, на които сме ги доставили, не е наша отговорност".

Като съдя по данните, е текло като река не само и единствено за Украйна, но и в срещуположната ѝ посока. Парите не миришат, нали?!

Потекъл е и водопад от комисиони тук, у нас.

...

Въобще, цялата статия на "Ди Велт" много силно мирише на лобизъм. В нея е пълно и с неистини.

Ето една от тях.

Кирил Петков и Асен Василев са направили и "невъзможното", за да доставят боеприпаси за Украйна в началната фаза на войната.

Това "невъзможно" обаче се изрази в това, че изпълнението на подписан преди началото на агресията договор с Украйна за над 200 млн. долара боеприпаси беше спрян веднага след началото на руското нахлуване. Като резултат в България довтаса украинският външен министър Кулеба у нас и заяви: "няма да си тръгна, докато не получа отговор". А когато договорът започна да се изпълнява заради опасността от грандиозен международен скандал, боеприпасите се оказаха негодни. Стигна се до там, че износът чрез частни посреднически фирми за Украйна имаше "промеждутъчен етап" - проверка на годността на боеприпасите и детонаторите им в цехове в Полша и в Румъния.

.

И понеже Асен Василев се хвали в тази статия, че "Лукойл" бил помагал на Украйна с дизел, че половината произведен у нас дизел е изнесен в Украйна, да посоча, че и това не е така.

Ако ги имаше действително тези количества от 1.5 млн. тона, те са 75 000 броя 20-тонни ТИР цистерни. Една малка сметка: по 250 ТИР-а средно на ден или един ТИР на всеки 5 минути и 45 секунди, независимо дали е ден или нощ.

Такива данни няма нито в статистиката, нито в митнически документи - не само на България, но и на други държави, граничещи с Украйна и приемали роден дизел. Такъв поток няма как да остане незабелязан при преминаването си през Дунав мост, а щеше да предизвика грандиозно задръстване. Ако такъв износ имаше, руските олигархични босове на "Лукойл" - старите и новите му, отдавна щяха да са мъртви в поредица от "нещастни случаи".

Накратко: четем ПР кампания за спасяване на руския български "Лукойл", извършена чрез авторитетна германска медия.

.

Четем глуповат ПР и лобизъм за облика на Промяната.

Например, според "Ди Велт" Кирил Петков спешно осигурил танкери с втечнен газ, когато Газпром ни врътна кранчето. Десетки пъти посочвам, че тези доставки бяха осигурени от Европейската комисия и президента Байдън. И ЕК направи разпределение на танкерите, което е признато и от героите Кирил Петков и Асен Василев. "Този договор, който днес ще се предложи (за американските танкери с втечнен газ), е важна стъпка на екипа съвместно с ЕК за осигуряване на газ за следващите 6 месеца" (цитатът е от премиера в оставка Кирил Петков на последното заседание на правителството му на 27. юли миналата година).

Но същото това хвалено от "Ди Велт" правителство отказа да подпише договори за 5 от тези танкери и прехвърли решението на служебния кабинет с ясното съзнание, че то, като отявлено руско прокси няма да го стори за нищо на света (както се и случи).

Дори само с това твърдение статията се отличава като поръчково четиво. Защото самият "Ди Велт" нашироко отрази помощта от САЩ за ЕС с потока от танкери с втечнен газ, процеса за реализиране на тази помощ и самото разпределение на количествата в ЕС, като посочи и 7-те танкера за България.

Хм, спомням си колко радушно през последното десетилетие "Ди Велт” рисуваше Бойко Борисов като единствена "европейска" възможност за България.

Е, не беше заради лобизъм.

Сещам се, че от десетилетие сме голяма световна пералня на руски, а и други пари. Сещам се, че немски банки осъществяват колосването им след предпрането у нас и в Естония, сещам се се за колаборацията на немския бизнес у нас с руския чрез български подставени лица на руската олигархия, сещам се за...

.

Но статията е символна, защото освен с ПиАр и лобизъм изразява основното - преценката на част от международни елити за България. (Подчертавам – част.)

Толкова внушения говорят за действителното мнение на Запада кое е "по-малкото зло": служебно правителство на Румен Радев или коалиция БСП, ДПС, ПП и Стефан Янев. Факт е, че с едно изключение Германия и не само тя, а целият Запад реагират десетилетия наред спрямо родните мошеници-мафиоти и руски проксита по същия начин, както българският електорат на избори - кое е "по-малкото зло", че него да подкрепим. А после заради липсата на геополитическа визия се чудят как така са се излъгали в съответното "малко зло" и започват да търсят следващото такова.

 

-----------------

*** понеже цензорите на мрежата - не е Телус, а нашите служби - са премахнали тези постове, няма как да дам линкове към тях.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n