Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Да, обаче цялото президентско войнство се облизва за „грипенчета“!

ludeswГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Производителят „Локхийд Мартин“ е готов да достави нови F-16 на страни, които ще прехвърлят своите стари съветски самолети на Украйна. Информацията е на авторитетното издание „Financial Times“, което цитира изпълнителния директор на американския самолетостроителен мастодонт.   "Ние произвеждаме известните изтребители F-16 и сме готови да доставим самолетите си на европейски страни, които ще

реекспортират своите стари изтребители в Украйна.“ Това заяви Сейнт Джон, главен оперативен директор на Lockheed Martin, най-големият оператор в сферата отбраната в САЩ. Според него, компанията не участва пряко в преговорите, но Lockheed Martin „възнамерява да увеличи производството на самолети F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, за да достигне ниво, на което можем ефективно да подкрепим всяка страна, която се реши на прехвърляне на самолети на трети страни, за да помогнат за разрешаването на настоящия конфликт."

Отбелязва се, че досега Белият дом е отхвърлил искането на Украйна за модерни изтребители F-16, поради опасения, че те могат да бъдат използвани за удари по руска територия. Но, за да стане това, първо правителството на САЩ трябва да одобри продажбата или трансфера на произведени в Америка бойни самолети на трети страни, което означава, че европейските страни ще се нуждаят от политическа подкрепа от администрацията на Байдън.

В Европа смятат, че реекспортът на F-16 от страните членки на ЕС директно в Украйна е един от възможните варианти. По-специално, американските самолети биха могли да бъдат изпратени и от западни държави в страните от бившия Варшавски договор, които след това биха могли да изпратят своите съветски самолети на Киев. Да припомним, че в началото на войната Варшава предложи да прехвърли съветските изтребители МиГ-29 на украинските ВВС.

Холандският външен министър Вопке Хьокстра каза миналата седмица, че Холандия ще разгледа всяко искане за изпращане на F-16 с „отворен ум“ и че няма „никакви табута“ относно военната подкрепа. Холандия разполага с около 40 изтребителя F-16 и е в процес на постепенното им заместване с по-модерни F-35. Освен Холандия, още седем европейски държави от НАТО използват F-16, включително Полша, Норвегия и Румъния.

Разбира се, нашите служебни министърчета, вече изключиха възможността да получим ефки от Холандия. Обяснението е близко до ума – нали цялото президентско войнство точи зъбки за прословутите „грипени“ още от 2017 година. А с какво толкова са „прочути“ шведите от „Грипен“ – сетете се сами…

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n