Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Оскар за „Навални“ – един наполовина български филм

oskdwРенета ТРИФОНОВА

Тази нощ Христо Грозев, прочутият български разследващ журналист, спечели „Оскар“ за участието си в документалния филм „Навални“. Това е голямо признание за България, и за разследващата журналистика, която обаче не се развива в България. Българин за пореден път чу името си на червения килим, и беше признат за своя принос в документалното кино. „Филмът е в голяма степен български. Идеята е българска.

Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи Христо Грозев.

Разбира се, българската путинофилска „православна“ душа с руско /или българско/ знаменце на профила си много страда. Тя не може да повярва каква обида ѝ нанесе американската филмова академия. Страда Волен Сидеров, който започна журналистическата си кариера като редактор на в-к „Демокрация“. Страда Петър Волгин, който няма как да пропусне новината в пропагандното си „Некоректно“, ще страдат сигурно Карбовски, който никога няма да получи награда за пошлите си разследвания, а путофилското сърчице на Костя Копейкин най-вероятно бие учестено вече часове наред.

Реакцията на наши сънародници срещу Христо Грозев, изсипани в коментари в социалните мрежи е поредното доказателство, че не само България, но и светът се дели на две половини - нормални, свободни хора, и болни хора, отровени от пропаганда. Как ще бъдат лекувани те ли? С още повече успехи. Колкото по-често се чуват български имена като на Димитър Маринов, Тео Ушев, Христо Грозев, толкова по-маргинализирана ще става путинофилската „православна“ душица. До окончателния край на фашисткия диктатор в Кремъл.

Наградата за този филм е световно признание за жертвата на Навални, който страда неимоверно в затворническата колония.

Диктаторският войнолюбив свят се побеждава със свободно слово и с изкуство.

Честито на този достоен български мъж Христо Грозев!

 

-------------------------------

Да припомним, че от няколко месеца Христо Грозев е преследван от убийците на Путин. Поради тази причина организаторите на британските кино-награди "БАФТА" не допуснаха нашия сънародник да участва в церемонията по награждаването, където филмът "Навални" също спечели голямата награда за документално кино.

Заглавието е от редакцията

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n