Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Очакванията са новият закон да удари през пръстите всички платени руски петоколонници

kosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Европейският съюз започна работа по свой собствен закон за „чуждестранните агенти“, който ще изисква публичните организации да разкриват източниците си на финансиране извън ЕС. Това съобщи влиятелното издание Politico, позовавайки се на собствени информирани източници. „Като част от борбата срещу външни влияния, Европейският съюз работи върху закон, който ще принуди неправителствените организации, консултантските агенции и академичните институции да разкриват всякакво финансиране извън ЕС“, посочва вестникът. Изданието съобщава, че подготовката на законопроекта е на ранен етап и ще приключи скоро.

Отбелязва се, че европейският закон за "чуждите агенти" ще бъде насочен основно срещу търговските фирми и срещу организациите с нестопанска цел, за да разкрият своите финансирания извън ЕС. Politico добавя, че напоследък ЕС е претърпял значителна външна намеса във вътрешните процеси на Съюза вследствие на руски опити за киберхакерство и китайски университетски стипендии, предназначени да променят дискурса за правата на човека.

Припомняме, че в Грузия опитът за приемане на законопроект за „чуждите агенти“, който опозицията нарече „руски закон“, предизвика масови протести. След бурни демонстрации управляващата проруска партия в Грузия обяви, че е решила да оттегли спорния законопроект.

Очакванията са новият европейски закон да удари през пръстите всички платени руски петоколонници и в България – като се започне от Дондуков, прокремълските партийки и се стигне до откровените четирихилядници в медийното пространство. Ами сега?!

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n