Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Мурзилки и евро-чиновници ще премерят сили на канадска борба

kanaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вчера комисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон посети основни оръжейни заводи в България. Той провери възможностите за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. Бретон заяви, че е посетил три засекретени производствени обекта - един от тях е държавният ВМЗ. „Политико“ и "Ди Велт" вече съобщиха как боеприпаси от България /може би/ са спасили Украйна, в

първите месеци на руското нашествие, като според сведенията наши фирми са доставяли до една трета от боеприпасите на Киев. Но откакто прозападното правителство на министър-председателя Кирил Петков беше принудено да подаде оставка през юни миналата година, България се люшка в неяснота. Междувременно президентът Радев е критикуван за прокремълска реторика.

Запитан за потенциалния риск дали може да се разчита на страна с приятелски настроени към Русия елити, Бретон настоя, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес".

"Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция." От тези думи на евро-комисаря можем да направим извода, че ЕС очаква от нас да предоставим боеприпаси от складовете на Българската армия, а след това оръжейните фирми да попълнят постепенно тези количества. Бретон ще посети Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния в рамките на "отбранителна обиколка" на страните, които имат потенциал да увеличат производството на боеприпаси.

Но ето и коментара на политическия анализатор Илиян Василев:

"След посещението на Тиери Бретон у нас стана известно, че президентът Радев не е склонен да разреши подобни сделки, въпреки че това е изключителна възможност за българската отбранителна промишелност - стотици милиони левове.

Нека обобщим - Радев иска да купи двигатели за Миг-29, което на фона намерението на Полша и Словакия да предадат своите „мигове“ на Украйна, може да се изтълкува като отчаян опит на българския президент да осуети, поне частично, предаването на тези самолети на Киев. За двигателите трябва да платим, това може да се нарече обсесия на Радев с миговете. Отказаха заместващи самолети /или поне не направиха нужното да намерят такива/, отказаха триъгълни схеми /сега вече те са невъзможни/; изобщо, за времето на последните си служебни правителства Радев направи повече бели за армията и националната ни сигурност, отколкото поредица предишни правителства.

Междувременно стана известно, че Радев лично е осигурил "гърба" на сделката на Газпром с Литаско за Нефтохима, както и съгласие Лукойл да не плаща целия размер на отстъпката за петрол „Уралс“, с което е увеличил постъпления в руския военен бюджет до този момент около 500 милиона долара.

Това е военно престъпление.

Още веднъж - "неутралният" Радев блокира износа на оръжия и боеприпаси, въпреки решение на НС, купува двигатели за да удължи ресурса на Миг-29, развява „патриотично“ знаме, за да не допусне партньорите ни да се грижат за охраната на небето ни, докато получим Ф-16 - при положение, че не се направи нищо през последните две години, за да внесем по някаква схема самолети втора употреба F-16, а Радев си настояваше за Грипен и Рафал - и пряко съдейства за попълване на военния бюджет на Путин.“

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n