Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Патриарх Неофит също се помоли за душите на 213-те жертви на комунистическото злодеяние

Sveta_NedeliaГБ

На 16 април се навършиха 90 години от кървавия атентат в катедралния храм „Св. вмчца Неделя”, при който загива военният елит на Българската армия и цветът на интелигенцията. По този повод на 20 април (след Томина неделя, както се полага) Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи в столичната митрополитска катедрала панихида за трагично загиналите при атентата през 1925 година. В съслужение с викарния епископ в заупокойната служба взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, предстоятели на софийски храмове и столични духовници. За да отдадат своята почит към загиналите, бяха дошли общественици, представители на граждански организации, журналисти от различни медии и множество софиянци.

Със запалени свещи в ръце и сведени глави духовенство и миряни се помолиха за душите на 213-те убити християни, сред които 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати и множество граждани, сред които и деца. Атентатът е извършен на Велики четвъртък по време на опелото на ген. Константин Георгиев, който е депутат от Демократичния сговор и е прострелян смъртоносно на 14 април в градинката пред храм "Св. Седмочисленици", след покушение, организирано от военната организация на БКП. На опелото му се стича военният и управленски елит на страната.

"Атентатът в катедралата "Света Неделя" от 1925 година е сатанинско дело, едно зловещо и нечовешко дело, което ще остане завинаги както в историята на храма, на родината ни, така и в историята на целия православен свят" - каза в словото си софийският викарий епископ Григорий по време на заупокойната богослужба. Негово Светейшество патриарх Неофит, който взе молитвено участие в панихидата, благослови опечаления народ и каза: "Бог да ги прости и упокои!" Поклон пред паметта на загиналите български чеда!

  

 

   

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n